Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100 000 människor kan vara fast i slaveri. Foto: Global Fishing Watch.

Satellitbilder kartlägger tvångsarbete på fiskeflottor

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder och maskininlärning har använts för att kartlägga tvångsarbete på fiskeflottor runtom i världen. 100 000 människor arbetar på fartyg som befinner sig i riskzonen, visar en ny studie.

En ny studie har kartlagt vad som tros vara tvångsarbete på fiskeflottor runtom i världen. Mellan 14 och 26 procent av de 16 000 fartyg som undersökts visar tecken på tvångsarbete.

Forskarna uppskattar att det finns upp till 100 000 arbetare på dessa fartyg. Riskfaktorer för tvångsarbete hittades genom aktivitet från 21 skepp som tidigare kopplats till tvångsarbete, samt intervjuer med människorättsexperter.

– Vi har upptäckt att tvångsarbete är vanligt bland långfartygs-, trål- och bläckfiskflottor. Människorättsexperter berättade att båtar som bedriver tvångsarbete är ute till havs längre, fiskar fler timmar och fiskar på öppet hav, säger Gavin McDonald, miljöforskare vid University of California, som lett studien.

Satellitbilder 

Satellitbilder visar fartyg som stämmer in på riskbilden för tvångsarbete, vilket även är färre fiskeresor per år och högre motoreffekt.

– Det går inte att säga säkert att tvångsarbete finns på just 26 procent av alla fartyg som faller i riskzonen. Det kan vara färre eller fler. Men det är säkert fler än 21, säger Thorsteinn Rögnvaldsson, professor i datavetenskap vid Halmstads högskola.

Detta är den första studien som använder satellitbilder och maskininlärning för att kartlägga tvångsarbete på fiskeflottor. 

– Algoritmen i sig är inte ny, men har inte använts för detta syfte. Med utgångspunkt från väldigt få exempel kan den ändå visa på fartyg som vi behöver ta en närmare titt på, säger Thorsteinn Rögnvaldsson.

Modernt slavarbete

Den internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att 16 miljoner människor sitter fast i slavarbete. Bland dessa hör 11 procent till lantbruk-, jordbruk- och fiskeindustrin.

Fartyg som kopplades till tvångsarbete besökte framförallt hamnar i Afrika, Asien, Sydamerika, men även vissa delar av Europa, såsom Spanien och Irland.

– Vi behöver lösa det bristfälliga arbetsregelverk för migranter som orsakar tvångsarbete.  Men vi hoppas att denna studie kan hjälpa att visa vilka fartyg och hamnar som bör inspekteras, säger Gavin McDonald.

Studien är publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer