Rymdsonden Perseverence har landat på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av alla försök att nå planeten har misslyckats, men i kväll lyckades rymdsonden Perseverance landa på Mars.

Ett jubel bröt ut bland ingenjörerna i Nasas kontrollrum. Efter sex månaders rymdfärd och flera år av förberedelser landade sonden i Jezerokratern vid 22-tiden på torsdagskvällen.

– Kratern ligger på en plats som ser ut som en gammal flodmynning. Man tror att kratern varit en sjö full med vatten för några miljarder år sedan, och då är det en bra plats om man ska borra efter spår av liv, säger SVT:s vetenskapsreporter Thomas von Heijne.

Letar efter livstecken

Perserverance kom flygande i omkring 20 000 kilometer i timmen och landade med hjälp av en slags flygande kran som firade ner sonden till ytan. Där ska den leta efter spår av tidigare liv för att ta hem till jorden.

Sonden har också med sig en helkopterdrönare för att testa om det går att flyga i Mars tunna atmosfär, enligt Thomas von Heijne.

– Tänk om det är härifrån bevisen kommer om att det funnits liv på Mars!

Svar om tio år

Hittills har rymdprojekt tagit sig till Mars, men aldrig fått med sig något tillbaka till jorden.

Perseverance är ungefär lika stor som en personbil och utrustad med teknisk utrustning. Roboten kan undersöka proverna på plats med hjälp av sin utrustning, men proverna måste flygas tillbaka till jorden och undersökas för att få absolut säkra svar på om arbetet lyckats.

Det kan dröja, och beräknas till runt 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.