De senaste fyra åren har konstaterats som de varmaste som hittills uppmätts. Under den varma svenska sommaren 2018 var torra växter en inte helt ovanlig syn. Foto: Erik Simander/TT

Senaste femårsperioden varmaste som uppmätts

Publicerad

Världen halkar efter i arbetet med att motverka den globala uppvärmningen, enligt en ny FN-rapport. De senaste fem åren väntas bli de varmaste som hittills uppmätts.

Mellan 2015 och 2019 beräknas den globala medeltemperaturen ligga 1,1 grader över den under förindustriell tid (1850–1900), och 0,2 grader över perioden 2011–2015, enligt rapporten som har sammanställts av World Meteorological Organization.

Varmaste sedan mätningarna började

De senaste fyra åren har redan konstaterats som de varmaste sedan mätningarna började 1850. Rapporten kommer med FN:s klimattoppmöte runt hörnet, och generalsekreteraren António Guterres sade i förra veckan att världen håller på att ”förlora kampen” mot klimatförändringarna.

I rapporten beskrivs vikten av konkret handling för att bromsa den globala uppvärmningen och de värsta klimateffekterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer