Sista dagen i stjärnstaden

Uppdaterad
Publicerad

Vi reser till Stjärnstaden, några mil utanför Moskva. Jurij Gagarins kosmonautträningscenter har anor från sextiotalet. En sliten pärla, som påminner mycket om den amerikanska motsvarigheten i Houston, och helig mark för en rymdnörd.

Här tränar alla astronauter som ska skjutas upp till den internationella rymdstationen, ISS, med de ryska Soyuz-farkosterna – som blir det enda transportmedlet dit när USAs rymdfärjor snart pensioneras.

Alla är män

Mars 500

Just den här dagen övar tre astronauter på rutinerna vid starten. En av dem är amerikanskan Catherine Coleman. USA har en hel del kvinnor i astronautkåren, medan bara en av de 42 ryska kosmonauterna är kvinna. Samma sak gäller den europeiska rymdorganisationen, ESA, som har en kvinna bland nio aktiva astronauter.

Knappast någon tillfällighet att alla deltagarna i det rysk-europeiska Mars 500-experimentet är män, alltså.

Den vanligaste frågan

Vi har fått in en del frågor från besökare på vetenskapswebben och den vanligaste handlar om toaletterna i simulatorn. Här kommer svaret.

Ett stycke värdelöst vetande, som ni dessutom kanske helst hade varit utan; rymdtoaletten ombord på Soyuz är en rätt äcklig – och synnerligen komplicerad historia.

Tänk en kombinerad dammsugare och tesil. Används nästan aldrig, föga förvånande. Även toaletterna ombord på rymdstationen – där folk lever halvårsvis – är så pass svårkörda att astronauterna har minst tio timmars potträning på schemat innan dom släpps lösa i rymden.

Benny Eriksson i Moskva

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet