Se den skäggiga ”hipsterflugan”: Blir bara hårigare

Publicerad

En unik fluga som lever i Monosjön i USA fascinerar forskarna. Flugorna beskrivs som ”skäggiga hipsters” eftersom hårstråna på deras kroppar hjälper dem att utveckla en vaxartad beläggning. De blir liksom inkapslade i en luftbubbla som gör att de kan dyka ner under vattenytan för att hitta mat.

– Flugorna i Monosjön blir bara hårigare, som hipsters, säger Michael Dickinson, biolog vid California Institute of Technology, och en av forskarna bakom studien.

Alla insekter utvecklar egenskaper för att stöta bort vatten. Monosjöflugorna i USA täcker sig med små hårstrån, vilket gör att de kan röra sig under vattnet inneslutna i en bubbla. Flugan kan sedan dyka ner under vattenytan för att leta efter mat och lägga ägg. När flugan är mätt och belåten flyter den upp till ytan igen där luftbubblan spricker. 

Ovanligt blöt sjö

Monosjön, där flugan lever, är inte vilken sjö som helst, berättar Michael Dickinson. Sjön har en speciell kemisk sammansättning som gör att den faktiskt upplevs som blötare än vanliga sjöar. Ändå lyckas alltså Monosjö-flugan hålla sig torr under vattnet.

– För att hålla sig torra när de kryper omkring på botten så har flugorna utvecklat en superhydrofobisk egenskap, som gör att vattnet inte blöter ner dem, säger Michael Dickinson till SVT Vetenskap.

Förenat med livsfara

Att befinna sig under vatten är förenat med livsfara för många insekter, men Monosjöflugan har hittat ett sätt att överleva i en väldigt extrem miljö.

Forskarnas teori är att det är jakten på mat som har bidragit till att den udda flugan har blivit som den har blivit. Sjön har ingen fisk eftersom den inte kan leva i den tuffa miljön, och därför finns där inga stora fiender till insekten. 

– För att ta för sig av all gratis mat i form av alger som finns där har de varit tvungna att utveckla särskilda egenskaper så att de kan hålla sig torra under vattnet. Hade där varit fisk hade det varit ett självmordsuppdrag att dyka ner under vattnet på det här viset, säger Michael Dickinson.

Bra för materialforskning

Han tror att deras undersökning av flugans särskilda egenskaper kan inspirera ingenjörer som vill utveckla material med vattenavvisande ytor.

– Vi hoppas att vårt resultat kan vara användbart inom materialforskningen. Det skulle kunna vara möjligt att skapa material som påminner om insekternas vaxartade beläggning, säger Michael Dickinson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer