Skönhetssömn får vetenskaplig betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Begreppet skönhetssömn är vida känt, men kan vår skönhet verkligen påverkas av hur mycket vi sover? Absolut, visar ny svensk forskning.

Skönhet ligger i sömnens slutna öga.

Dagligen matas vi med tips om hur vi kan förbättra vårt yttre. Krämer som trollar bort rynkor, mascaror som förlänger fransarna och hyvlar för en närmare rakning. Skönhetsidealen tränger in i vår vardag och i vår konsumtion. Men tänk om det bästa skönhetsmedlet är gratis?

Det heter att skönheten ligger i betraktarens öga. Kan man då mäta den? Nja, åtminstone så kan man låta observatörer bedöma fotografier av människor som fått olika mycket sömn. Forskare vid Karoliska Institutet har undersökt förhållandena mellan sömn och våra uppfattningar om attraktivitet och hälsa.

Attraktivt och hälsosamt

Tjugotre personer i åldrarna 18 till 31 deltog i studien. De fotograferades mellan 02.00 och 03.00 vid två tillfällen. En gång efter normal sömn, och en gång efter att deras sömn blivit störd.

Sextiofem observatörer bedömde att fotografierna tagna efter normal sömn visade ett mer attraktivt och hälsosamt utseende än de föreställande samma person som blivit berövad sömn.

Författarna drar slutsatsen att ansiktet påverkas av sömnbrist och att vi bedömer det trötta ansiktet som mindre attraktivt och mindre hälsosamt. Och för första gången får begreppet skönhetssömn en vetenskaplig betydelse.

Denna forskning om sömnens påverkan är viktig i dagens 24-timmarsamhälle där många lider av sömnsvårigheter och störd sömn, menar forskarna.

Annelie Larsson

SVT vetenskap

Mer om studien:

Deltagarna var förbjudna att dricka alkohol från och med två dagar innan testet skulle utföras. Inga rökare fanns bland försökspersonerna.

Fotografierna var tagna i ett väl upplyst rum och avståndet till kameran var fastställt och fixerat för att uppnå att bilderna togs med samma förutsättningar. Dessutom hade alla fått genomgå liknande rengörings- eller rakningsprocedurer innan.

Inget smink var tillåtet och håret på deltagarna var kammat bakåt. Deltagarna blev ombedda att ha ett naturligt, avslappnat ansiktsuttryck under fotograferingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.