Orley har mobbats för sin vikt hela sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan barnsben har omgivningen lagt sig i vad Orley Andreasson äter och hur mycket han väger. I skolan mobbades han och kallades jävla fetto. Idag är det vuxna människors välmenande råd och kritiska blickar som gör mest ont.

– Folk kommer fram i lunchrummet och frågar ”ska du verkligen äta det där?” Vet du hur mycket socker din mat innehåller”? Jag önskar att de hellre frågat hur jag mår, säger han.

Att vara överviktig i Sverige i dag är att ständigt ifrågasättas av sin omgivning, säger Orley Andreasson.

Upprop mot fetma

– Folk gör det så enkelt för sig när de dömer mig. Jag tycker det är hemskt. De säger att vi som är överviktiga ätit oss till problemen, att vi får skylla oss själva och att vi har dålig karaktär. Många ser fortfarande inte fetma som en kronisk sjukdom, trots att det är det.

– Jag har fått höra att jag aldrig kommer få en tjej som jag ser ut. Att jag aldrig kommer bli tagen på allvar, att jag inte är pålitlig och att jag är dum.

Granskas i butiken

I klädbutiken tittar expediterna medlidsamt på honom, om han alls får hjälp, och förklarar att de inte har kläder i hans storlek. I mataffären granskar andra kunder och kassörskan innehållet i hans varukorg med kritiska ögon.

– Jag brukar tänka mig för hur jag lägger upp varorna på bandet när jag ska betala, så det inte syns att jag handlar onyttiga saker, säger han.

I lunchrummet kommer människor ofta fram och vill göra en faktakoll.

– De frågar om jag vet hur mycket fett och socker min mat innehåller och förklarar att den inte är bra för mig. En del menar väl, men de förstår inte att de sårar mig.

Hur borde man göra istället tycker du?

– Ha en förståelse för att det jag äter är min ensak. Det kanske finns en anledning till att jag äter som jag gör. Men om det syns att jag mår dåligt, fråga mig heller om det. För det är där fokus borde vara.

Oroas över stigmatisering

Fetma och övervikt är ett ökande folkhälsoproblem i Sverige, framförallt i fattiga bostadsområden och på landsbygden. Forskare ser med oro på utvecklingen, dels på grund av de hälsoproblem som fetma kan orsaka, men också på grund av den stigmatisering som drabbar överviktiga.

– De diskrimineras när de söker jobb. Barn mobbas i skolan. Vi har väldigt mycket fördomar om överviktiga personer som ofta ses som både lata och dumma, säger fetmaforskaren Erik Hemmingsson.

Fetma och övervikt kan bero på många och komplexa saker, bland annat otrygghet under uppväxten, mobbning och genetiska faktorer, liksom samhällsförändringar som en mer stillasittande livsstil samtidigt som tillgången på billig, onyttig mat ökat.

Ändå anser många att den som är överviktig enbart har sig själv att skylla.

– Vi är dömande eftersom detta är ett väldigt synligt hälsoproblem, säger Erik Hemmingsson.

”Samhället har ett ansvar”

Han är en av forskarna bakom ”fetmainitiativet”, ett upprop som riktar sig till folkvalda politiker om att ta krafttag mot fetmaepidemin. En av punkterna handlar om att personer som är drabbade behöver ökad förståelse och mer stöd, istället för att skuld- och skambeläggas av sin omgivning.

– I decennier har vi sagt att fetma är individens ansvar. Det har inte lett någonstans. Vi kan inte fortsätta upprepa det misstaget, säger Erik Hemmingsson.

– Vi måste lyfta diskussionen och säga att både individen och samhället har ett ansvar för fetma och övervikt. Bara så kan vi komma någonvart i kampen mot problemen, menar han.

Hoppas fler kan förstå

Orley Andreasson håller med. I dag arbetar han som föreläsare för organisationen HOBS, hälsa oberoende av storlek, och åker runt i skolor och berättar om sina erfarenheter av mobbning och övervikt. Där möter han många unga som mår dåligt på grund av sin vikt.

Om fetma betraktades mer som ett samhällsproblem skulle det underlätta, tror han.

– Fler skulle kanske förstå att fetma och övervikt inte bara handlar om att någon saknar vilja och motivation och äter chips hela dagarna. Om man kan få ut den kunskapen kanske människor istället för att döma faktiskt tänker efter lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprop mot fetma

Mer i ämnet