Glaciolog Nina Kirchner varnar för konsekvenserna av smältande glaciärer. Foto: Riko Noormets

Forskare: ”Smältande glaciärer hotar världens färskvatten”

Uppdaterad
Publicerad

När glaciärer smälter riskerar människor som bor i bergsområden att drabbas av vattenbrist. Nu varnar IPCC att vattenbristen kan drabba många fler, bortom bergsområdena.

Glaciärer är en viktig färskvattenresurs. När glaciärer försvinner helt upphör det årliga flödet av färskvatten som vi alla är beroende av.

— Det betyder att varken människor, djur eller växter kommer ha tillgång till vatten i den utsträckning som de är vana vid och hittills har anpassat sina liv till, säger Nina Kirchner, glaciolog vid Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning.

Klimatkrisen

Alla beroende av glaciärer

Glaciärer kan verka avlägsna, men vi är alla beroende av jordens ismassor och dess smältvatten. När glaciärer drar sig tillbaka förändrar de tillgängligheten och kvaliteten på vatten nedströms, vilket enligt IPCC har konsekvenser för flera samhällssektorer.

— Det som sker i en glaciär, stannar inte där. Klimatsystemet, som de smältande glaciärerna är en del av, spänner runt hela jordklotet. Det betyder att förändringarna som sker nu kommer att leda till förändringar i andra delar av världen inom en snar framtid.

Färskvattnet minskar

Om de höga utsläppen av koldioxid fortsätter kommer mindre glaciärer, till exempel i Skandinavien och Europa, att förlora mer än 80 procent av sin nuvarande ismassa till år 2100, enligt IPCC.

I alla utsläppsscenarier kommer avrinningsvattnet först att öka, när glaciärerna smälter, för att nå toppar till 2100, eller tidigare. I takt med att glaciärerna försvinner, minskar sedan mängden tillgängligt färskvatten.

Till exempel har vissa glaciärer i Alperna och Anderna enligt IPCC redan passerat sina högsta färskvattensflöden och lokala samhällen har drabbats av vattenbrist.

Avgörande val

IPCC konstaterar att de val vi gör nu är avgörande för glaciärernas framtid. Utmaningen ligger i att kortsiktiga politiska styrmedel inte verkar på samma tidsskalor som ismassors avsmältning.

— Vi kan inte påverka klimatets tidsskalor, det enda vi kan påverka är hur vi beter oss och hur vi fattar beslut för att ställa om världens samhällen. Vi har bara en planet och vi har alla ansvar för den. Det är en utmaning som vi hittills inte haft i mänsklighetens historia, men nu står vi inför den och vi måste agera, säger Nina Kirchner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet