Läkaren och smärtforskaren Bo Christer Bertilson. Foto: SVT

Smärtforskaren chattade med SVT Nyheters läsare

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med nackskador får veta att deras problem är ”psykiska” och tvingas söka vård utomlands. Nu varnar forskare för okunskap i den svenska vården och regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vården av smärt- och nackskadepatienter. Läkaren och smärtforskaren Bo Bertilson chattade under måndagskvällen med läsarna och tittarna. Läs alla frågor och svar här.

Tröstlöst liv.: Hej jag sitter med just Fibromyalgi efter en olycka , smärta mest i nacken som är olidlig tidvis. Jobbar 50% med 80% i lönebidrag. Jag har dessutom stridit med FK om sjukersättning i flera år. Jag skulle hellre få hjälp att bli frisk och smärtfri, Var kan man få hjälp med det idag? Jag har varken fått rehab (anat än KBT lära sig acceptera) eller smärthantering bara Oxinorm...

Bo Christer BertilsonDu behöver genom en noggrann strukturerad neurologisdk undersökning av kliniskt kunnig kollega. gå med i en patientförening tex NRH, RTP eller Nackskadeförbundet så kan du få hjälp att hitta kunniga kollegor.

Mikael : Hej Har fått veta att jag har diskbråck i nacken och att sjukgymnastik är det som kan lindra smärtan! Der känns som att ingen riktgt vet vad man ska göra för övningar och det känns frustrerande att inte få hjälp, då man har levt med värk o smärta länge! Var ska man vända sig för att få hjälp!

Bo Christer Bertilson: Fysioterapi är förstahandsalternativ vid behandling av diskoligamentära skador men om besvär inte lindras av det bör man överväga att gå vidare i utredning för att eventuellt få underlag för kirurgisk behandling.

Andreas: Hej! Vår dotter har efter en ryggmanipulation för 4,5år sedan konstant smärta. Läkarna hittar inget fel och hon är precis nu inlagd 4 veckor för att gå en kurs i att lära sig leva med smärta. Vi tycker inte att hon är tillräckligt utredd. Det måste finnas en lösning men läkarna vill att hon ska acceptera att leva med smärta. Vad tycker du vi ska göra?

Bo Christer BertilsonHon bör genomgå en noggrann klinisk undersökning för att utreda eventuell instabilitet och eller närpåverkan från ryggraden. Eventuellt kan bilddiagnostik också bli aktuell till exempel extensions/flexionsröntgen (DMX) och/eller MR, helst i belastat läge/det läge hon upplever mest besvär.

Milosmannen: Hej, tittade på nyheterna precis och jag vill bara tacka dig Bo för att du är så himla ärlig och förklarade lugnt och metodiskt – det är inte vanligt. Tack!

Bo Christer Bertilson: Tack!

Hansson: Min fibromyalgi startade med ett diskbråck i nacken. Kan det vara en kvarvarande nervpåverkan som orsakar min smärta?

Bo Christer BertilsonAbsolut!

Annika: Hej! Jag har tidigare arbetat som frisör för 20 år sedan fick jag mina nackproblem klassade som arbetsskada. Under rehabtiden blev jag påkörd bakifrån det var ingen kraftig smäll men jag kände av det i nacken. Jag har mycket huvudvärk som kommer från en punkt i nacken på vänster sida alldeles nedanför skallbenet. Jag går hos en osteopat och han säger att jag är väldigt komprimerad i nacken och att jag får muskelinflamation som trycker på huvudvärksnerven. Jag vaknar nästan varje morgon med den här smärtan och känner av det hela natten. När jag ligger i sängen på rygg med en bra kudde går det bra men om jag ändrar läge på natten så kan jag känna en liten smärta på den punkten och har den väl börjat så sprider sig värken och jag får ont i nacken och spränghuvudvärk, det hjälper inte att ändra läge. Min läkare säger att det är spänningsvärk. Det jag undrar är om det är spänningshuvudvärk eller om det kan vara något som ligger i kläm? Går det att göra något åt det? Eller är det bara träning och mediciner som hjälper. Jag har varit på magnetröntgen och dom hittade inget. Finns det någon hjälp att få?

Bo Christer Bertilson: Ja, det kan vara något som ligger i kläm men vanlig obelastad MR tar inte hänsyn till den vikt som huvudet utgör. Inte heller kan MR visa kemisk närpåverkan som kan vara orsak till dina besvär. En noggrann klinisk undersökning kan däremot visa eller avvisa närpåverkan.

Siv Andersson: Hej! Har en son som skadat sin axel i hockey. Hans axel hoppade ur led hela tiden och skulle bli hjälpt genom en operation. Han blev opererad av en ”axelskada specialist” på en klinik i Uppsala. Det önskade resultatet har uteblivit och han har levt med smärta i tre år. Han har försökt att via hälsocentralen få komma tillbaka till ortopeden för en ny utredning, men läkaren på HC säger bara att ” det finns många som lever med smärta”. Med smärtan har han fått stora sömnproblem som har lett till depression och ångest. Har du några råd hur han kan få hjälp?

Bo Christer BertilsonAxelbesvär kan naturligtvis bero på en lokal skada (nociceptiv) men kan också bero på en nervstörning från halsryggen. I så fall kommer ingen axelbehandling att hjälpa. I en studie på hundra patienter med nack/axel/skulderbesvär hade tio patienter lokal axelskada men 90 hade felet i nacken och hade diagnosticierade i många år därför att man inte lät patienterna göra en fullständig besvärsritning och inte heller gjorde en noggrann neurologisk undersökning.

Heidi Edemalm : Är en av dem som lever i en ständig smärta dygnet runt efter att jag voltade med bilen november 2004. Det första man gjorde på vårdcentralen var att skicka mig på sjukgymnastik och sedan öppenvården. Vårdcentralen ville ej betala för magnetröntgen förrän två år tillbaka då man hittar ett kraftigt diskbråck i kota C6 och C7. Smärtmottagningen sade att jag ska lära mig att leva med smärtorna och acceptera. Känner mig totalt överkörd av vårt system. Önskar ingen annan detta jag och min familj gått igenom psykiskt av att jag än idag är så dysfunktionell. Önskar att läkaren lyssnar till patienten. Har än idag inte fått ersättning för inkomstbortfall eller rätt hos Volvia. Nu framöver ska det tas upp på transportskadenämnden. Känns som att systemet drar mattan under oss drabbade. Fy vilket ovärdigt liv. En riktig skam för vårt rike att detta får hända. Att inte fungera kroppsligt blir frustrerande och går inte att acceptera någonsin.

Bo Christer Bertilson: Du illustrerar det som RTP Västerås nya enkätundersökning visar, nämligen att en överväldigande majoritet av trafikskadade upplever sig illa bemötta av försäkringsbolaget och att trafikförsäkringssystemet måste ses över och få en oberoende styrning.

Johan widmark: Hej, jag var med i en trafikolycka 26/1 2010 jag har sedan dess kämpat med olika sjukgymnaster och olik läkare. Som säger att du har en whiplash de flesta blir bättre inom loppet av 10 år. Nu har 7år gott och jag är långt ifrån bra. Vad finns det för möjligheter att undersöka sig mer grundligt? Kan man göra en belastad MRI och DMX-röntgen eller liknande, för att skaffa sig bättre kunskap om min skada?

Bo Christer BertilsonTyvärr visar de flesta långtidsstudier av patienter som varit med om påtaglig nackskada att besvär tilltar med tiden från skadetillfället. Det är rimligt om skadan innefattar en ryggradsled. En ledskada, oavsett var i kroppen, kommer med tiden att medföra att leden degenererar. I ryggradsleder innebär detta allt för ofta att nervpåverkan kan uppstå med tiden och därmed kan symptom tillkomma och tillta. Fysioterapi/att träna stabilitet och cirkulation är förstahandsbehandling vid all ledskada men om symptomen tilltar med tiden kan belastad MR vara lämplig för att utreda om nervsystemet är mekaniskt påverkat.

Irma Winbo: Jag har smärta i ländrygg korsrygg som strålar ut i benen, kan man få hjälp genom blockader

Bo Christer Bertilson: Ja, det kan hjälpa tillfälligt, men inte för gott.

Webbred: Tack till alla som har ställt frågor. Rådet från Bo Christer Bertilson är att gå med i en patientförening så att er röst blir räknad. Nu avslutar vi denna chatt för denna gång. Ta hand om er!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.