Solenergin på frammarsch

Publicerad

Att få energi från solen blir allt billigare och solcellsmarknaden ökar snabbt runt om i världen. Kan det vara lösningen på världens klimat-och energiproblem?

Om vi bara kunde fånga en bråkdel av solens fantastiska strålglans skulle ingen annan energikälla behövas i hela världen någonsin mer. På bara tio minuter har solen strålat ner lika mycket energi över jordens yta som hela mänskligheten förbrukar under ett helt år.

Skulle kunna försörja världen med energi

– Det finns så mycket sol att ta hand om. Det finns 10 000 gånger mer än vi behöver. Så vi kan bara plocka hem och göra om den till den energiform vi behöver, säger Marika Edoff, solcellsforskare vid Uppsala universitet.

Solen skulle alltså kunna försörja hela världen med outtömlig energi, tekniken finns till stor del.

Ändå står solenergin bara för en procent av jordens totala elförsörjning. Frågan är om denna rena och enorma energikälla kommer att lösa alla våra klimat och energiproblem i framtiden?

I Sverige får vi i dag fortfarande bara 0,05 procent av vår el från solen.

Tyskland har gått i täten

I Tyskland som har ett liknande klimat, har omställningen till solenergi gått snabbare och i dag kommer sju procent av Tysklands totala elförsörjning från solenergi.

Solcellsmarkanden har exploderat den senaste femårsperioden och att solcellsmarknaden ökat så snabbt beror i första hand priset – det har blivit billigt med solceller, samtidigt som forskningen lett till att tekniken förbättrats.

Tyskland har lett utvecklingen, genom att satsa på statliga stödsystem för att få igång solcellsmarknaden. Det har lyckats, men är också något som kritikerna menar talar emot solen som energikälla. Något som Marika Edoff inte håller med om:

– Det innebär att marknaden fått tillfälle att växa och i och med att produktionen ökar går priset ner, och nu är vi nästan nere i en nivå där det nästan är lönsamt även i Sverige, även utan bidrag. Vi är inte riktigt där, men nästan.

Se mer om framtidens energikällor i Vetenskapens Värld på måndag i SVT, kl 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet