Att läsa utomhus kan vara en bra aktivitet under de ljusare månaderna i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/TT

Solljus kan förhindra närsynthet

Uppdaterad
Publicerad

Barn som ofta vistas utomhus blir mer sällan närsynta. Varför det är så är inte helt fastställt men att det händer blir mer och mer tydligt.

I en studie som publiceras i veckans utgåva av JAMA visar en grupp kinesiska forskare att barn som fått vara utomhus mer än sina vänner i samma ålder i mindre utsträckning utvecklar närsynthet, något som drabbar runt 50% av ungdomar som växt upp i Kina.

Men resultatet i sig är inget nytt, menar Tony Pansell, docent vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Det var en australiensisk grupp som såg det hela först om jag inte missminner mig. Men nu börjar så pass många på olika platser se samma tendenser i sina material att man kan börja dra slutsatser, säger han och menar på att forskare sagt samma sak under en längre tid.

När vi är i elvaårsåldern så har ögonen växt färdigt. Vad man sett världen över under senare år är dock att ögat fortsätter växa och blir för stort, något som orsakar den typ av närsynthet som studerats berättar han.

När barnens ögon utsätts för solljus så frigörs signalsubstansen dopamin som stabiliserar ögats vägg och förhindrar att det växer för mycket på längden, vilket kan vara en förklaring till effekten.

Forskarna bakom rapporten påpekar själva att mer långvariga studier behövs för att kunna säga i vilken utsträckning resultaten kan tas för generella.

Sex skolor involverade

I studien, som utförts av forskare vid Sun Yat-sen University i Guangdongprovinsen i Kina, deltog totalt 1003 barn med en snittålder på 6,6 år från sex olika grundskolor.

I tre av skolorna fick barnen ett extra 40-minuterspass utomhus i veckan och deras föräldrar uppmanades att uppmuntra utomhusaktiviteter även under fritiden.

Efter tre år undersöktes barnen för att se hur många av dem som utvecklat lätt myopi, eller närsynthet. Skillnaderna mellan skolorna var 9 procent efter att andra faktorer vägts in. Forskarna menar att trots att skillnaden verkar liten så blir den större i takt med att barnen blir äldre.

Ofarlig rekommendation

Oavsett vilka slutsatser som faktiskt kan dras utifrån studien så är det nyttigt för de flesta av oss att vistas utomhus då och då, så länge man skyddar både ögon och hud från överexponering för solljus. 

Att solljus även kan förhindra närsynthet är alltså bara en bonus, säger Tony Pansell.

– Man rör på sig mer och får både bättre blodcirkulation och hälsa, så jag tror absolut man kan säga att barn ska vara ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.