Om du är utomhus i solljuset ökar det chansen att sova längre. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/ TT

Solljuset hjälper dig att sova

Publicerad

Genom att njuta av det fina vädret i solen ökar du dina chanser till en god natts sömn. I en kartläggning av vilka faktorer som visar på bättre sömnbeteende var utomhusaktivitet, ålder och kön av stark betydelse.

Är du en medelålders man som spenderar mycket tid inomhus? Då tillhör du den grupp som generellt kan ha sämst sovbeteende i världen. Genom en mobilapp har forskare samlat in data om människors sömnvanor från hundra olika länder världen över. Forskarna kollade på ålder, kön, mängden ljus, och hemland för att se hur det påverkade den mängd sömn som användarna fick.  

– Det är en kul och välgjord studie, som visar på vikten av att vara ute i solljuset, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet.  

Ut i solen 

De som tillbringar mycket tid i solen lägger sig tidigare och vaknar senare jämfört med de som är inomhus hela dagarna.  

– Det finns en biologisk förklaring. När vi är i solljus ställer hjärnan in sig på vaket tillstånd och trycker bort de hormon som gör oss trötta, även kallat melatonin. När vi sedan kommer in på kvällen exploderar det och gör oss naturligt trötta, säger Christian Benedict. 

Enligt Christian Benedict använder vi ofta plattor, mobiler och blir emotionellt upphetsade timmarna innan vi lägger oss när vi egentligen borde slappna av. Om du har haft tillräckligt med ljusexponering spelar det ingen roll om du sitter med surfplattan på kvällen. Om du har varit ute i solljus hela dagen är du inte längre lika ljuskänslig och melatoninexplosionen kommer förmodligen bli så stor att du ändå kommer bli trött. 

– Det är bra att utsätta sig för mycket ljus på dagen. Gå ut, promenera, gör vad som helst i solljus. Om du inte har möjlighet att gå ut, gör ljuset starkare inomhus, säger Christian Benedict. 

Kvinnor bättre än män 

Om du dessutom är man, kan det vara värt att se över ditt sovmönster en extra gång. Den internationella studien visar nämligen att den grupp som har sämst sovbeteende i form av att de lägger sig senare och vaknar tidigare är medelålders män. Kvinnor verkar satsa mer på sömn jämfört med män i form av en längre schemalagd sömn. 

Christian Benedict tror att detta kan bero på att män i den åldern vill vara duktiga och prestera, då passar det inte att sova. Han anser dock att det är en ganska dålig och dum slutsats. 

– Många framgångsrika personer med en förebildsfunktion så som Donald Trump utger sig för att leva efter principen ”Jag kan sova i graven”. Det är en felbedömning som allt för många väljer att följa, menar Christian Benedict.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.