Stress vanligaste orsaken till sjukskrivning

Publicerad

Stress är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivning och kvinnorna är de som drabbas mest av stress.

I dag har stressrelaterade sjukdomar passerat belastningsskador som främsta orsak till sjukskrivning. Stress kan också framkalla hjärt-och kärlsjukdomar som svarar för omkring häften av alla dödsfall i Sverige. Ett problem är dock att all forskning på området är utförd på män.

-Kvinnorna har haft en traditionell roll som hemmafruar och de har alltså varit mindre utsatta för stress än vad de är i dag. Men män har varit mer utsatta för stress, som kvinnor är idag. Obalansen kommer att jämnas ut så småningom, säger Kristina Orth-Gomér, professor i samhällsmedicin vid Karolinska institutet.

Forskarna tror att stress kan leda till förkortad medellivslängd för kvinnor, så att de hamnar på samma medellivslängd som män. 2010 låg medellivslängden på 83,2 år för kvinnor och 79,1 år för män.

Frågan om stress diskuteras idag på en konferens på Karolinska institutet.

SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer