Naturskogarna i Sverige blir allt färre.

Naturskogarna allt färre – uppemot 15 procent kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges naturskogar minskar snabbt. Skälet är den växande efterfrågan på skogsprodukter som leder till att skogsindustrin fortsätter att avverka även i naturskogar. Idag är bara 10-15 procent av all skog i landet naturskog.

Trots att skogarna breder ut sig över stora delar av vårt avlånga land börjar det bli brist på avverkningsbar skog. Ett träd anses moget att avverkas först när det är runt 70-80 år gammalt beroende på var i landet det växer och vilken sorts träd det är. 

Skogen är en av Sveriges viktigaste råvaror, men enligt en prognos från Skogsstyrelsen har den avverkningsmogna skogen minskat i snabb takt sedan 60-talet, och den kommer fortsätta att minska under de närmaste decennierna. Träden som bolagen planterar efter avverkning har helt enkelt inte hunnit växa upp i tillräcklig omfattning för att ersätta avverkningen. 

Klimatkrisen

Efterfrågan på skogsprodukter ökar 

För att möta upp en stadigt ökande efterfrågan på skogsprodukter fortsätter därför skogsindustrin att avverka även i våra naturskogar, alltså de skogar som fått växa upp naturligt och aldrig kalhuggits och återplanterats. Idag är bara 10-15 procent av skogen i Sverige naturskog.  

– Det är en katastrof för skogen. Inte för varje enskilt träd förstås utan för skogen som ekosystem, säger Sebastian Krippu. Han är skogsbiolog och kämpar för att skydda mer skog i Sverige.

Skogsbiologen Sebastian Kirppu: ”Planterade träd är ingen skog”

”En virkesåker är ingen skog” 

– En planterad skog är en virkesåker. Det är ingen skog och kan aldrig ersätta naturskogarna, säger han. 

Men personer som stödjer för skogsindustrins linje – att det svenska skogsbruket fungerar bra med dagens avverkningar och trädplanteringar – håller inte med om den svenska skogens biologi skulle vara hotad.

– Den oron beror på att man vill ha en viss sorts biodiversitet, säger Tomas Lundmark, professor på institutionen för skogsekologi och skötsel vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

”Planterad skog också artrik”

Tomas Lundmark hävdar att den brukade skogen, alltså den skog som avverkas och ersätts av planterad skog, också får en biologisk mångfald när den växer upp. 

– Det är bara det att det blir en annan biodiversitet i den brukade skogen, säger han.   

Se hela Vetenskapens värld  ”Slaget om skogen – Naturskog eller turboskog?” måndagen 20 september klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVTplay.

Fakta skogen

Naturskog: Skog där man inte kalhugger och planterar träd utan träden är självsådda. Naturskogen består av många olika sorters träd och växter och artrikedomen är stor. 10-15 procent av skogen i Sverige är naturskog.

Urskog: Skog som aldrig har utsatts för mänskliga ingrepp. Idag är cirka en halv procent av skogen i Sverige urskog.

Brukad skog: Skog som avverkas, i regel genom kalhyggen. Några träd och vissa gläntor lämnas av naturhänsyn. Nya träd planteras. I en brukad skog är nästan alla träd av samma sort och lika gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet