Psykedeliska svampar. Foto: TT

Studie: Psykedeliska svampar lindrar depression hos cancerpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Två nya studier pekar på att psilocybin, ett ämne i psykedeliska svampar, kan hjälpa cancerpatienter med ångest och depression att lindra sina symptom.

De båda studierna som publicerades på torsdagen visar att en enda dos psilocybin dramatiskt kan minska ångest och depression orsakad av livshotande cancersjukdom.

Studierna, som är gjorda av två oberoende forskarlag vid New York University och Johns Hopkins-universitet, är relativt små, men ändå de största och mest välkontrollerade som gjorts på just psilocybin, och resultaten har publicerats i The Journal of Psychpharmacology.

Omedelbar effekt

Sammanlagt deltog 80 patienter, 29 i NYU-studien och 51 i Johns Hopkins-studien, och resultaten var minst sagt goda.

De båda studierna gav snarlika resultat och runt 80 procent av cancerpatienterna visade signifikant minskning av ångest och depression efter en dos av drogen.

Effekten var dessutom omedelbar samt höll i sig under en längre tid, som längst hela åtta månader.

”Förväntade mig inte detta”

Försökspersonerna gavs antingen psilocybin eller placebo och med i den vardagsrumsliknande laboratoriemiljön var också en psykiatriker och en socialarbetare. Forskarna kunde också se att ett mer intensivt rus generellt gav en större minskning av depression och ångest hos patienterna.

Professor Roland Griffiths, som ledde studien vid Johns Hopkins, säger till The Guardian att han inte förväntade sig så positiva resultat.

– Jag är född skeptiker och trodde inte att den här drogen skulle ge effekt under så lång tid.

Skulle också kunna bota beroende

Enligt forskarna lider runt 40-50 procent av alla som diagnostiseras med cancer av någon typ av ångest eller depression, vilket kan uttrycka sig i uppgivenhet inför livet eller orsaka självmordstankar.

Resultaten från de båda studierna ger ytterligare vind i seglen för dem som vill se mer satsning kring psykedeliska drogers terapeutiska effekter.

Förutom ångest och depression ser fler forskare med tillförsikt på hur substanserna kan användas för att hjälpa människor med beroendesjukdomar, även om det är långt kvar innan man kan slå fast något med säkerhet.  

Bland annat hävdar experter att forskningen kring just psykedeliska droger i dag präglas av alldeles för stor entusiasm och för lite hårda fakta.

Redan på 1950- och 60-talet gjordes hundratals studier på psykedeliska drogers eventuella medicinska effekter men i takt med ett ökat rekreationsbruk av drogerna, Vietnamkriget och allt mer negativa attityder bland politiker och media ändrades detta och i slutet av 1960-talet förbjöds psykedeliska droger och klassades som både farliga och medicinskt värdelösa, något som försvårat möjligheten att forska på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.