Svarta män ses som mer hotfulla

Uppdaterad
Publicerad

Människor har en tendens att se svarta män som större och mer hotfulla än vita män av samma storlek. Åtminstone i USA där forskningen sätter fingret på den senaste tidens polisskjutningar av obeväpnade svarta med dödlig utgång.

Obeväpnade afroamerikanska män löper betydligt större risk att skjutas ihjäl av amerikansk polis än vita män. Efteråt har många av poliserna uppgett att offren, även om de var obeväpnade, var stora, starka och hotfulla.

Nu visar forskning att dessa vittnesmål kan vara starkt påverkade av fördomar.

John Paul Wilson och hans kolleger vid Montclair State University i delstaten New Jersey genomförde en serie experiment, där de lät 950 personer från hela USA uppskatta längd, vikt, styrka och generell muskelmassa utifrån ett antal ansiktsfotografier av svarta och vita män.

De avbildade männen hade alla snarlik kroppsbyggnad och var lika långa. Trots det uppfattade deltagarna de svarta männen som betydligt större, mer muskulösa och mer hotfulla än de vita männen. Svarta deltagare uppfattade också de svarta männen som mer muskulösa men inte som mer hotfulla.

”Vi upptäckte att män med mörkare hudfärg och mer stereotypiska svarta ansiktsdrag löpte störst risk att missuppfattas avseende kroppsproportioner. Detta trots att de inte var större än ljushyade män med mindre stereotypiska ansiktsdrag”, säger John Paul Wilson i ett pressmeddelande.

Forskningen presenteras i Journal of Personality and Social Psychology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.