”Det var nästan en apokalyptisk känsla, där man inte riktigt visste vad som skulle hända” säger solfysikern Jorrit Leenaarts vid Stockholms universitet. Foto: Rouupe van der Voort

Svenska forskarnas unika bilder på vulkanutbrottet: ”Som en apokalyps”

Uppdaterad
Publicerad

Från världens renaste luft till väldigt, väldigt smutsig. Forskarnas solteleskop övertäcks med aska var och varannan dag sedan vulkanutbrottet på La Palma tidigare i år.

– Det här ser ut som Sagan om ringen, en riktig Mordor-bild.  

Så beskriver professorn i solfysik bilden av vulkanutbrottet på La Palma. Från det svenska solteleskopet högt upp i bergen fick forskarna en unik utsikt över vulkanen Cumbre Vieja i september i år. 

– Det är riktigt häftigt att se det på riktigt. Det var nästan en apokalyptisk känsla, där man inte riktigt visste vad som skulle hända, säger Jorrit Leenaarts som arbetar med observatoriet på La Palma.  

Känd för sin mjuka luft

Observatoriet med ett av världens största solteleskop ligger på öns högsta punkt – en död grannvulkan, två mil från Cumbre Vieja. Där teleskopet står är luften vanligtvis bland den mest mjuka på jorden och en optimal plats för att observera solen. Med ”mjuk” menas att den rör sig smidigt utan turbulens.

Sedan utbrottet har arbetet däremot begränsas till nästan hälften. När vinden vänder sig mot observatoriet täcks solteleskopet av vulkanaska och går inte att använda. 

– Blåser aska mot linsen får den repor. Det är en daglig bedömning. Allt beror på vinden – den både blåser både dit askan och blåser bort den, säger Jorrit Lennaarts. 

Forskare lämnade platsen 

När vulkanen öppnade sig befann sig en forskare från Sverige och tre forskare från Norge på observatoriet. Alla valde att avsluta sitt arbete tidigare på grund av händelsen. Främst på grund av oron för inställda flyg. En lokal medarbetare bor och arbetar fortfarande på platsen. 

– Vi har inte fått någon rekommendation att flytta oss från observatoriet, så någon har alltid stannat kvar. Men de som kom från utlandet tyckte att det kändes för obehagligt och valde att resa hem, säger Jorrit Leenaarts.  

Under november stänger observatoriet för säsongen och öppnar igen till våren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.