Dessa små nanotrådar ska göra solcellstekniken effektivare, hoppas forskare. Foto: Wallentin et. al. samt Mark Lennihan/Scanpix

Svenskar kan revolutionera solcellsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Ett material med mikroskopiskt små antenner som fångar solens ljus. Det är den nya teknik som i framtiden kan komma att dominera på solcellsmarknaden.

Idag kommer långt mindre än en procent av världens el- och energiproduktion kommer från solteknik. Och tyvärr är effekten av dagens solceller långt ifrån så bra som man kan önska. De solceller som är vanligast på marknaden idag har en verkningsgrad på runt 15 procent – alltså bara runt en sjundedel av det solljus som träffar solcellen omvandlas till el som vi kan använda.

Men nu har forskare vid bland annat Lunds universitet lyckats att få en ny typ av solcellsteknik att bli lika effektiva som dagens solceller – och potentialen för den här tekniken är enligt forskarna själva mycket högre än så.

Solenergi

Små ljushungriga antenner

Enkelt beskrivet kan man säga att det nya materialet består av en himla massa små antenner – nanotrådar – som suger åt sig solens ljus.

– De här trådarna kan bli väldigt effektiva. För de fångar inte bara upp solljuset som träffar ”antennerna” direkt, utan även en del av ljuset som strålar in runt om, säger Magnus Borgström, en av forskarna bakom den nya studie om materialet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Hittat rätt trådstorlek

Det forskarna har lyckats med är att hitta en längd och en tjocklek på nanotrådarna som gör att de fångar in solljuset mycket effektivare än den här tekniken gjort tidigare. Och eftersom nanotrådarna är väldigt små och dessutom bara täcker en tiondel av ytan – utan att ge sämre effekt än dagens heltäckande material –  så går det åt mycket mindre material än i andra solceller.

– Så det finns mycket pengar att spara genom att använda sig av sånt här material, eftersom det helt enkelt går åt mindre, säger Magnus Borgström.

Även om forskarna än så länge bara lyckats göra framgångsrika experiment i labbet så tror Magnus Borgström att det inte kommer vara några större problem att framställa solceller med det här materialet i större skala.

När tror du att solceller med det här materialet kan komma up på marknaden?

–  Det är så klart svårt att gissa. Vi kanske måste dubblera verkningsgraden för att tekniken ska bli kommersiellt gångbar. Men med tanke på att vi har gått från nästan noll till 13,8 procents verkningsgrad på knappt fem år, så tror jag att vi säkert nå upp till det dubbla på fem år till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solenergi

Mer i ämnet