default_caption

Svenska forskare kan ha hittat bot mot diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare  har nu lyckats hitta ett helt nytt sätt att förebygga och troligen även bota folksjukdomen diabetes.

I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.

Flytta fettet

Men tack vare en upptäckt som svenska forskare gjort har man nu lyckats hitta ett helt nytt sätt att angripa sjukdomen. Forskarna har hittat en mekanism inne i kärlväggarna som påverkar var fettet lagras i kroppen. För det är fettet inne i kroppen, i organ som muskler, hjärta och lever, som är det farliga fettet och som gör att blodsockret höjs och vi blir sjuka.

–Det är ett genombrott i diabetesforskningen, säger Åke Sjöholm som är professor och överläkare i diabetessjukvård.

I djurförsök har forskarna nu lyckats påverka det här transportsystemet i kärlväggarna genom att tillsätta en viss antikropp. Detta har lett till att fettet börjat flytta på sig, från organen inne i kroppen till det vita fettet under huden, där det inte alls gör samma skada.

–Den här behandlingen har ökat insulinkänsligheten hos försöksdjuren och de har blivit friskare igen, deras blodfetter och blodsockernivåer har förbättras kraftigt, säger Annika Mehlem, en av forskarna bakom studien.

Försök på människor snart

Inom bara ett par år kommer försök på människor troligen att inledas i ett samarbete med en läkemedelstillverkare. Men även om det kommer att bli möjligt att bota diabetes i framtiden finns det inga genvägar till ett friskare och bättre liv.

–Det krävs ändå att vi lägger om vår livsstil och börjar äta bättre och röra oss mer. Även om vi ser att den här nya metoden att behandla diabetes troligen även innebär en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar så kommer det krävas livsstilsförändringar för den som vill hålla sig frisk, säger Åke Sjöholm.

Den svenska studien presenteras i tidskriften Nature.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer