För att den globala uppvärmningen ska uppgå en temperatur på max 1,5 grader Celsius bör vi bland annat sträva efter att helt minska klimatpåverkande utsläpp. Foto: TT

Sverige värd för FN:s klimatmöte i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds FN:s möte i Malmö där omkring 120 internationella klimatforskare och experter kommer samlas för att tillsammans arbeta med IPCC:s specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning. SVT Vetenskap har pratat med två klimatexperter, varav en författare till rapporten, om vilka utmaningar vi står inför.

IPCC, FN:s klimatpanel, består av 195 medlemsländer och sammanställer regelbundet aktuell internationell klimatforskning. Deras rapporter förser världens länder med en vetenskaplig grund när beslut som påverkar klimatet ska fattas.  

Arbetet med rapporten ”Global Warming of 1.5⁰C” grundar sig i ett avtal som togs fram under de internationella klimatförhandlingarna i Paris år 2015. I avtalet satte man upp ett gemensamt mål, att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader.  

”Finns ingen trygg nivå” 

Men ambitionen är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, för att konsekvenserna för samhället inte ska bli lika stora som vid två graders uppvärmning. Därför tog klimatpanelen på sig att arbeta fram ett kunskapsunderlag med aktuell forskning.  

Syftet är att rapporten ska kunna användas i diskussioner och förhandlingar kring beslut och åtgärder gällande klimatet.  

– Ju större temperaturökningen och klimatförändringarna blir, desto större blir också effekterna på naturen och samhället. Det finns ingen trygg nivå, man kan inte säga att om det blir en så här stor ökning så är inte effekterna allvarliga. Men ju mer temperaturen ökar, desto svårare blir effekterna att hantera, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och koordinator i klimatfrågor vid SMHI.

Det finns ingen trygg temperaturökning, men ju mindre temperaturen ökar desto lättare blir klimateffekterna att hantera, menar Markku Rummukainen. Foto: PRIVAT

”Tufft mål” 

För att uppnå 1,5 graders målet krävs bland annat att vi minskar klimatpåverkande utsläpp, och det snabbt. 

– Utsläppen måste så gott som helt ha försvunnit 2050 om vi ska ha en chans att nå målet. Det kommer nya lösningar hela tiden men det går inte riktigt i den takten som behövs. Det är ett väldigt tufft mål, säger Markku Rummukainen.

Luis Mundaca är en av författarna till rapporten. Han ser målet som en behövlig utmaning.  

– Jag hoppas verkligen att vi når målet. Om vi kan nå målet är en komplicerad fråga och forskningen är ny och utvecklande. Det är en makalös utmaning för mänskligheten, samtidigt som det är livsnödvändigt för att bidra till en hållbar utveckling. Lägre temperaturer innebär lägre risker, så det är ett övertygande argument för att vi ska hålla oss så nära 1,5 graders målet som möjligt, säger Luis Mundaca, professor i miljöekonomi och miljöpolitiska styrmedel vid Internationella Miljöinstitutet vid Lunds Universitet. 

Redan en grad 

Luis Mundaca berättar vidare att utsläppen vi människor bidragit till redan har värmt upp jorden med ungefär en grad.  

– Eftersom vi under så lång tid inte har vidtagit avgörande åtgärder för att motverka klimatförändringarna så är våra möjligheter att nå målet mer begränsade än vad de hade varit för 10 till 20 år sedan. Men vi försöker hitta vägar som fortfarande är möjliga att gå för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, samtidigt som det ska minska fattigdom och bidra till en hållbar utveckling. Men det är tydligt att vi inte är på banan än, säger han. 

Hade vi tagit tag ordentligt i den globala uppvärmningen redan för tio till tjugo år sedan hade våra förutsättningar för att klara målet sett annorlunda ut, menar Luis Mundaca. Foto: PRIVAT

Krävs många lösningar 

Som det ser ut nu är vi enligt Luis Mundaca på väg mot en temperaturökning på mellan tre och fyra grader. För att förhindra det finns det flera lösningar vi kan arbeta med.

Bland annat att jobba för förnybar energi som huvudsaklig energikälla så snabbt som möjligt, sätta igång ambitiösa energieffektivitetsprogram som snabbar på övergången till låg-kol-bränslen, utarbeta effektiva lösningar för återplantering av skördad skog och främja hållbara konsumtionsvanor.  

IPCC Special Report on the Impacts of Global Warming of 1.5⁰C above Pre-industrial Levels ska vara klar i oktober 2018. 

Mötet pågår mellan den 23 och 27 oktober och hålls i Malmö. 

FN:s klimatpanel IPCC

Intergovernmental Panel on Climate Change är en mellanstatlig organisation. Panelen består av 195 stater och ett antal organisationer. Den etablerades 1988 av två FN-organ; Världsmeteorologiska organisationen (WMO) och FN:s miljöorgan (UNEP). IPCC ska förse världen med ett tydligt vetenskapligt perspektiv över det rådande kunskapsläget vad gäller klimatförändringar och dess miljömässiga och socioekonomiska påverkan.  

Källa: IPCC 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.