Foto: TT

Sverige näst bäst för äldre

Äldre har det bättre i Sverige än i de flesta andra länder. Sverige hamnar på en andra plats efter Norge i en global rankning som publiceras i dag på FN:s internationella äldredag.

Det är den globala organisationen Help Age International som har sammanställt och rankat 96 länder världen över. Varje land utvärderas utifrån fyra områden: inkomst, hälsa, äldres förmåga och omgivande miljö.

Den höga placeringen är delvis tack vare svenskarnas förhållandevis goda psykiska hälsa, där resultatet för Sverige är bland det högsta bland OECD-länderna.

Norge och Sverige bäst

I förra årets rankning hamnade Sverige på första plats följt av Norge, men i årets sammanställning har länderna bytt plats.

Skillnaderna mellan Norge och Sverige är i sammanhanget mycket små. Äldres ekonomiska förutsättningar är bättre i Norge än i Sverige men samtidigt mår äldre förhållandevis bättre i Sverige än i grannlandet, enligt årets sammanställning.

Fakta: Help Age International

Visa

Help Age International grundades 1983 med målet att stärka äldres situation globalt. Verksamheten finansieras genom donationer och bidrag från bland annat SIDA, EU och FN.

Världens befolkning åldras i snabbare takt än tidigare. FN förutspår att andelen som är äldre än 60 år kommer att öka från dagens 12 procent till 21 procent år 2050. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer