Foto: Scanpix

Forskare: Sveriges beredskap är rätt kass

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges beredskap har allvarliga brister om en allvarlig influensapandemi bryter ut. Influensaforskaren Björn Olsen är kritisk både till medicinlager och vaccinavtal som Sverige har inför en pandemi.

– Det är inte en fråga om utan när en ny influensapandemi kommer spridas, säger han.

På Smittskyddsinstitutet anser man däremot att beredskapen är tillräcklig. Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, håller inte med Björn Olsen i kritiken.

– Vi har ganska bra förutsättningar att hantera nästa pandemi, säger han och tillägger att svenska myndigheter dragit stora lärdomar både från hanteringen av svininfluensan och fågelinfluensalarmet innan dess.

Nya fågelinfluensan

Kan smitta mellan människor

Sedan H7N9-viruset upptäcktes i våras på fågelmarknader i Kina har forskare och hälsomyndigheter världen över arbetat intensivt med att bedöma dess farlighet. Än så länge verkar viruset bara ha smittat människor via fåglar, men flera nya studier visar nu att risken är stor att den nya fågelinfluensan även kan börja smitta mellan människor.

Eftersom ingen människa ännu är immun mot det nya viruset gör det H7N9 allvarligare än svininfluensan, som många hade en viss immunitet emot när det började spridas i världen under 2009, enligt Björn Olsen.

Hård kritik

Om det utvecklas till en allvarlig pandemi befarar Björn Olsen att Sverige inte kommer kunna hantera en sådan situation. Han är kritisk till det lager av influensamedicinen Tamiflu som köpts in av svenska myndigheter för att kunna behandla befolkningen under en influensapandemi i väntan på att ett vaccin tas fram.

Tamiflu har kritiserats hårt av forskare för att ha för dålig behandlingseffekt, och flera studier visar också att fågelinfluensavirus verkar kunna utveckla resistens mot medicinen relativt lätt, vilket urholkar medlets effekt ytterligare.

– Tamiflu har ganska dålig effekt, rentav så dålig att det är tveksamt om medicinen gör någon nytta om man blivit sjuk. Däremot kan Tamiflu fortfarande fungera att äta i förebyggande syfte om man kommit i kontakt med smittan men ännu inte blivit sjuk, säger Björn Olsen.

”Bästa vi kan ha”

Anders Tegnell medger att Tamiflu visserligen har liten behandlingseffekt, men anser ändå att medicinlagret kan bli viktigt vid en influensapandemi.

– Det är det bästa läkemedelslagret vi kan ha i dag. Det kan vara skillnaden mellan att ha en sjukvård som fungerar och en sjukvård som inte fungerar, säger han.

Avtal ska vara klart i år

Just nu förbereder världshälsoorganisationen WHO för ett vaccin mot H7N9, genom att odla fram virusstammar som kan användas vid vaccinframställning.

Sveriges tillgång till ett sådant vaccin regleras genom avtal med läkemedelsindustrin. Just nu förhandlar svenska myndigheter på uppdrag av regeringen fram ett nytt sådant avtal. Anders Tegnell, som deltar vid förhandlingarna, vill inte säga något om vilket eller vilka företag man pratar med eller hur mycket pengar avtalet är värt. Innan 2013 års slut ska avtalet dock vara klart.

Björn Olsen varnar för att dessa avtal inte är så mycket värda om en riktigt allvarlig pandemi skulle uppstå. Befolkningen och regeringarna i de länder där vaccinet tillverkas kan plötsligt kräva att inget vaccin får exporteras, säger han.

– Avtal i ett lugnt skede är en sak. Avtal i ett katastrofläge är något helt annat, säger han.

”Avtalen hölls”

Risken för att en sådan situation ska uppstå bedömer Anders Tegnell som väldigt liten.

– Under svininfluensan var suget efter vaccin väldigt stort. Trots det hölls avtalen, säger han.

Björn Olsen har i många år drivit frågan om att Sverige istället för att sluta avtal med läkemedelsindustrin borde starta en egen vaccinfabrik.

– Det kommer bli en huggsexa om vaccin ifall en allvarlig pandemi bryter ut. Då vore det bra om Sverige kunde producera sitt eget vaccin till befolkningen och kanske till och med exportera eller ge bort doser till u-länder, säger Björn Olsen.

”Politisk fråga i slutändan”

Men Anders Tegnell anser inte att en svensk vaccinfabrik är en realistisk idé. Frågan har redan utretts tre gånger i Sverige med samma slutsats.

– Det är för svårt att tillverka influensavaccin. Det är i första hand de stora läkemedelsföretagen som kan hålla igång en sådan produktion.

Men ska svenska myndigheter lämna över en sådan viktig verksamhet i kommersiella bolags händer?

– Det är en politisk fråga i slutändan. Vi har ju lämnat över all annan läkemedelstillverkning och utveckling i dessa händer, säger Anders Tegnell.

”Måste förbereda sig för det värsta”

Björn Olsen har läst många av Sveriges pandemiplaner genom åren. Han anser att svenska myndigheter är allt för naiva i sin planering inför ett nytt pandemiutbrott och att de måste planera efter ett ”worst case”-scenario och en riktigt allvarlig pandemi i paritet med Spanska sjukan som krävde omkring 50 miljoner människors liv 1918. Det anser Björn Olsen att myndigheterna inte gjort i tillräckligt hög grad.

– Man måste alltid förbereda sig för det värsta och hoppas på det bästa, säger han.

Anders Tegnell vid Smittskyddsinstitutet anser att Sveriges beredskapsplan inför ett pandemiutbrott är tillräckligt bra och förberedd på en rad olika scenarion som kan uppstå.

– Vad vi har lärt oss från tidigare pandemier är att vara flexibla och beredda på en rad olika situationer. Det tycker jag den svenska planen är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya fågelinfluensan

Mer i ämnet