Regeringen ökar stödet till solenergi ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Siffror visar en stark ökning av solenergi, inte minst bland privatpersoner som fyller tak och trädgårdar med solceller. Beslut om statligt stöd till ny solkraft har ökat mer än fyra gånger på två år.

Mer än dubbel mängd nya solenergi-installationer i Sverige på två år. Det visar helt nya siffror från Energimyndigheten. Och för år 2035 beräknas solenergi utgöra 16 procent av den totala produktionen, dock beroende på politiska beslut. År 2050 är siffran 20,7 procent.

Regeringen meddelar nu också att solcellstödet från årsskiftet ska höjas från 20 till 30 procent.

Enligt Martina Högberg, chef på enheten för energisystem på Energimyndigheten, kommer vind- och biokraft att växa mest på kort sikt. Vattenkraft kommer att ligga på ungefär samma höga nivå som i dagsläget. Vindkraft växer mest just nu, mycket på grund av de politiska stödsystem som finns – politiska åtgärder som underlättar produktionen.

– Vi har gått från ungefär 200 vindkraftverk år 1994 till 3.300 idag och de är mycket större, så där har det hänt otroligt mycket och det händer mycket fortfarande, säger Martina Högberg.

Kärnkraften försvinner

Inriktningen politiskt innebär att inga nya kärnkraftverk ska byggas, och de kommer därför så småningom att försvinna. Det är inget förbud mot att de ändå byggs, men att nya byggen inte subventioneras politiskt gör det osannolikt att det skulle byggas fler.

– Vi räknar med att kärnkraften har en livskraft på 60 år och därmed är urfasad 2045 ungefär, säger Martina Högberg.

Enligt Martina Högberg visar beräkningarna just nu också att kärnkraftens kostnader är för höga för att energiformen ska kunna ha en plats i energimixen efter att dagens reaktorer fasats ut.

Solenergi kan få större plats

Stödsystem finns även för solenergi och Martina Högberg tror därför att det kommer att produceras mer av detta, men utgångsläget för solenergi är långt bakom andra former av produktion. Under en procent av den totala produktionen kommer idag från solceller.

– Det byggs också sol men från mycket lägre nivåer, säger Martina Högberg.

”Kan växa snabbt”

Marika Edoff, Solcellsforskare och professor vid Uppsala universitet, anser att solenergi utan problem redan nu skulle kunna utgöra tio procent av den totala elproduktionen, genom att man exempelvis installerar solceller på bra tillgängliga tak.

– Om man börjar fundera på andra tekniker som kompletterar solceller som att man kombinerar solkraft och vindkraft och man kanske till och med har korttidslagring av solel då kan man komma betydligt högre, säger Marika Edoff.

När kommer varje hushåll att ha en solenergilösning?

– Det kan gå jättefort! Om man ser att det är något som lönar sig på bara några års sikt och alla grannar gör det tror jag att det kan gå på fem år. Det går väldigt fort att sätta upp solceller, det är någonting som vi sett i många länder där man haft effektiva stödsystem, säger Marika Edoff.

Att mycket av tillväxten beror på just stödsystem gör att det är svårt att förutspå hur energiproduktionen kommer att se ut på lång sikt. Även teknisk utveckling är svår att förutsäga.

– De scenarier vi gör bygger på de styrmedel och den politik som finns idag och den teknik som finns och våra antaganden om vart tekniken kommer att utvecklas, säger Martina Högberg.

Mer framtidsenergi i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 20/11 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.