SVT:s vetenskapsreporter: Nu och i dag måste vi agera

Publicerad
Analys ·

Nu måste världen orka ta till sig ett ännu ett akut hot mot mänskligheten. Den snabbt växande resistensen som bakterier utvecklar idag mot antibiotika är på många sätt ett lika stort hot mot oss alla som klimathotet. Och det gäller att alla agerar nu. I morgon kan det vara för sent.

Bodil Appelquist

Vetenskapsreporter

Liknelsen med klimathotet är relevant, för hotet från de motståndskraftiga bakterierna, som snart inga läkemedel biter på, kommer att drabba oss alla, även oss här i Sverige trots att vi nästan är bäst i världen på att inte använda antibiotika.

Redan i dag dör omkring en halv miljon människor varje år på grund av resistenta bakterier. Och framtiden ser oerhört dyster ut om inte hela världen nu direkt börjar agera. Hela vår moderna sjukvård står på spel. Idag bygger nästan all avancerad, och även en hel del enkel sjukvård på tillgången till undermedlet antibiotika.

Ingen vetenskaplig oenighet

En sak skiljer hotet från de resistenta bakterierna från klimatfrågan; det finns ingen vetenskaplig oenighet när det gäller resistenshotet, till skillnad från frågan om klimatförändringarna. Där finns fortfarande en liten, liten grupp forskare och opinionsbildare som envetet påstår att den majoritet av forskare som hävdar att människan påverkar klimatet har fel.

Bakterier erkänner inga gränser

När det gäller hur svåråtkomligt problemen är är likheten desto större. Resistensen är global. Bakterier erkänner inga nationella gränser. Den resistenta bakterie som utvecklas i Indien kommer snabbt att kunna slå till mot oss i till exempel Sverige, inte minst genom att vi reser kors och tvärs över världen. Redan idag har även vi bakterier här hemma som absolut inget biter på och där amputation av kroppsdelar är enda sättet att rädda liv.

Miljontals liv står på spel

Fortfarande har medvetenheten om hur akut läget är inte nått tillräckligt många. Men forskare och beslutsfattar som har tillräcklig insikt i situationen säger att det är nu det gäller. Nu och i dag måste vi börja agera och pengar måste satsas för att utbilda och upplysa inte minst beslutsfattare och hälsovårdspersonal i utvecklingsländerna, men även för att få igång forskning och produktion av nya läkemedel och ny antibiotika.

Miljontals liv står på spel. Kanske ditt och mitt liv också. För om inte ny antibiotika tas fram och resistensutvecklingen begränsas kan en vanlig infektion som inte läker ut av sig själv kräva amputation eller leda till döden inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.