Anna Schytt, Redaktionschef SVT Vetenskap Foto: Niklas Zachrisson

SVT Vetenskap: Därför visade vi filmen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Vetenskaps redaktionschef kommenterar kritiken kring att SVT valde att visa filmen ”Därför är kvinnor kortare än män”.

Många har hört av sig och haft synpunkter på förra veckans film i Vetenskapens värld. Då var frågan varför kvinnor rent statistiskt är kortare än män. Filmen förklarade att orsaken är att flickor och kvinnor genom historien, och i många kulturer, systematiskt har fått mindre att äta. Vi fick många arga brev och samtal som framhävde den gängse bilden att långa män lättare konkurrerar om honorna och därmed får fortplanta sig.

Vi visade filmen för att vi tyckte att det var en intressant ny teori som nu antropologer förde fram. Deras perspektiv är i högre grad än biologernas; hur kulturen formar vår art! Den sökte sig fram genom olika förklaringar och landade i att nyckeln inte finns i vad som ger fördelar i evolutionen utan vad som ger mest nackdelar. Och det är där matdiskrimineringen kommer in i bilden. Överallt i olika kulturer har de sett mönstret: att flickor har missgynnats vad gäller mattillgång.

Flickbebisar får inte amma lika flitigt och mammor och mormödrar alltid har givit mannen och pojkarna mat först. I många kulturer sitter de inte ens med vid matbordet. Och att eftersom flickor får mindre mat så gynnas de av att födas lite kortare. De klarar de sig på mindre mat och svälter inte lika lätt ihjäl.

Men vi gjorde ett misstag i att inte presentera den som en kontroversiell film som utmanar de rådande föreställningarna. Vi hade kunnat vara tydligare med att detta är dessa forskares förklaring – inte en slutgiltig sanning.

Resultaten som filmen utmynnar i har inte publicerats vetenskapligt – men som ett ”preliminärt resultati Nature precedings.

Som väntat fick den väldigt mycket mothugg  av de mer renodlade biologerna. Det fick komma till tals här på vår vetenskapswebb.

Vi ska visst visa kontroversiella filmer. Men vi kan självkritiskt konstatera i efterhand att vi borde gjort en bättre inramning. Där fler röster skulle ha kommit till tals, inte bara i en webbartikel efteråt utan i programmet. Att något är kontroversiellt och att många har olika uppfattningar är inget skäl att avstå.

Anna Schytt, Redaktionschef SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer