Foto: TT

Sydafrika inför skatt på läsk

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas regeringen kommer att införa en skatt på sockersötade drycker som läsk och juice. Det sade landets finansminister när han i veckan höll sitt budgettal.

Skatten kommer att ligga på 20 procent och börja gälla från den 1 april 2017.

I gruppen sockersötad dryck ingår bland annat läsk, juice, energidryck och så kallat ”vitaminvatten”.

Sydafrika har brottats med stora problem med övervikt de senaste 30 åren, vilket bland annat inneburit skenande sjukvårdskostnader.

Fler kvinnor feta

En fjärdedel av landets 55 miljoner invånare är överviktiga och det är främst kvinnor som drabbats. Man räknar med att drygt 40 procent av landets kvinnor är sjukligt feta.

Sydafrika är också det mest överviktiga landet i Subsahariska Afrika.

Enligt en studie från 2014 gjord av Witwatersrand-universitetet i Johannesburg skulle en 20-procentig skatt på sockersötad dryck kunna minska övervikten hos 220.000 vuxna sydafrikaner.

Sydafrika ligger tvåa efter Mexiko när forskare uppskattat dödsfall orsakade av kronisk sjukdom från överdrivet intag av sockersötad dryck. Och 2014 införde just Mexiko en 10-procentig skatt på läsk.  

Framgång i Mexiko

Det är ännu för tidigt att säga hur den mexikanska läskskatten påverkat folkhälsan, men vissa studier pekar på en minskad läskförsäljning och ett ökat vattendrickande.

Dock har uppgifterna ifrågasatts och vi får antagligen vänta ytterligare några år innan man kan dra klara slutsatser av landets policy.

Klart är iallafall att allt fler forskare lyfter upp skatt på sockersötad kalorität dryck som en god idé. Exempelvis presenterade världshälsoorganisationen WHO nyligen en lång genomgång av orsakerna till – och lösningarna på – världens barnfetmaepidemi.

Just skatt på sockersötad dryck var en av åtgärderna som krävdes, enligt WHO:s expertpanel. 

I dag vet man att det finns ett klart samband mellan intag av sockersötad dryck och fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.