Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte på att följa i Italiens fotspår och isolera städer. Foto: Nicola Fossella/TT

Tegnell dömer ut italiensk forskning om symptomfria smittbärare

Publicerad

I en italiensk studie visade sig över 50 procent av de som testats positivt för det nya coronaviruset ha inga eller diffusa symptom. Men statsepidemiolog Anders Tegnell håller fast vid sin linje: bara vissa grupper ska testas för viruset i Sverige.

Det är den lilla byn Vo Euganeo några mil öster om Venedig som plötsligt hamnat i rampljuset. En pilotstudie som innebar att alla cirka 3300 invånare testades för det nya coronaviruset, visade att mellan 50 och 75 procent av de som testade positivt för viruset inte hade några symptom, eller diffusa symptom. 

“Smittan sker främst av de med symptom” 

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att det inte går att dra några slutsatser från studien som han pekar ut som liten och lokal, och att det inte finns några indikationer för att ändra det budskap som går ut till svenska invånare. Att de som smittar mest är de med mycket symptom står han fast vid.   

– Det är viktigt att se inte bara på hur många som smittar, utan också hur mycket de smittar och det berör den här studien inte alls. Från all den kunskap vi fått in är den samstämmiga bilden att smittan sker främst av de med symptom, säger Anders Tegnell. 

Inte aktuellt med karantän

Det är tydligt att åsikterna kring hur man ska bekämpa det nya coronaviruset skiljer sig åt i Europa.

– Ni måste isolera de städer som drabbats mest, stänga skolor, och testa så många som möjligt inom vård och äldreomsorg, sa Sergio Romagnani, professor emeritus i klinisk immunologi vid universitet i Florens i ett uttalande till SVT Nyheter angående studien från Vo Euganeo.  

Men att utöka testandet eller sätta städer i karantän tror inte Anders Tegnell på. 

– Vilka ska man isolera? Det är helt orimligt. Italien är i karantän men smittspridningen där talar ju för att det inte har någon effekt. Ingen försöker längre hindra all smitta, och vi kan inte skicka massa resurser till det.  

Bara provtagning där det behövs 

Statsepidemiologen anser att det viktigaste nu är att skydda de som är äldre och de som jobbar med äldre, och därför ska provtagningen fokuseras på de grupperna.  

Man testar inte längre personer i riskgrupper utan bara de som behöver läggas in på sjukhus och de som jobbar inom vård- och omsorg. Och han säger även att vi just nu testar så mycket som hinns med i Sverige. 

– Man kan inte gå runt och oroa sig för att några enstaka tar sig igenom nätet. Det viktiga nu är att vi gör det vi kan för att skydda de äldre, och det är inte de utan symptom som driver smittspridningen. Om man dessutom verkligen frågar ordentligt har en hel del ändå symptom som uppgett att de inte har det, säger Anders Tegnell. 

Han har en uppmaning till svenska folket: 

– De som inte lyssnar på våra råd är de som står för den största smittspridningen. Stanna hemma om du har symptom, särskilt de som jobbar med äldre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.