Vanliga nykläckta kycklingar. Foto: TT

Tidig inlärning ger smarta pippin

Uppdaterad
Publicerad

Den som tidigt i livet stimuleras att lära sig nya saker blir senare i livet smartare och mer intresserad av att lära sig nya saker. I alla fall om man är kyckling. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

I studien som publicerats i den internationella tidskriften Behavioural processes, lät man djungelhönskycklingar under deras första fem veckor i livet lära sig att bland mycket annat söka rätt på gömda belöningar. De lärde sig också att skilja mellan olika färger vilket de belönades för.

Efter fem månader var de här unga hönsen mer uppmärksamma och nyfikna och mer villiga att utforska nya situationer och miljöer än jämnåriga av samma art som inte stimulerats intellektuellt som nykläckta.

– Vi tror att möjligheterna för individer att lära sig nya saker redan som små, påverkar hur de sedan blir som vuxna, säger Josefina Zidar, doktorand vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien.

Även djur har personlighet

Tidigare har forskarna vid Linköpings universitet visat att vaksamhet i nya miljöer beskriver en aspekt av hönsens personlighet.

Under de senaste 20 åren har man sett en snabb ökning av forskning kring det som kallas djurens personlighet.

Att människor har olika personligheter tycker vi är självklart. Men det har även djur.

Hundägare, bönder och andra som umgås med djur mycket vet att också att djurs karaktär och temperament kan tydligt skilja sig åt .

Sällan undersökt samband

Att erfarenheter tidigt i livet, som intellektuell stimulering, kan påverka det vuxna beteendet har föreslagits rent teoretiskt.  

Men man har sällan undersökt den här påverkan i verkligheten. Något som gjorts i den här studien från Linköpings universitet.

– Med den här studien ville vi gå vidare och undersöka vad som påverkar den personlighet fåglarna har, säger Josefina Zidar.

Resultatet av studien visar på att det finns ett orsakssamband mellan mellan utvecklingen av individens personlighet och en tidigt stimulans av intellektet.

Kan även gälla människor

– Det skulle kunna vara så att det ser likadant ut hos människor, säger Josefina Zidar. Om man tidigt får gå i skolan när man är liten och får lära sig mycket saker så kan det påverkar hur vi blir som vuxna, säger Josefina Zidar. Men man ska vara ganska försiktig när man gör sådana generaliseringar eftersom det också kan finnas skillnader mellan olika arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.