Foto: Free images/Torbjörn Johansson

Tomtebloss – kemiska reaktioner på en pinne

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: så fungerar ett tomtebloss.

Tomteblossen består av en metalltrådvars topp är en pasta gjord på bariumnitrat, aluminium ochjärnpartiklar. När man tänder pastan reagerar bariumnitrat och aluminium och temperaturen stiger till så hög temperatur att även de små järnpartiklarnabörjar brinna. Dessutom blir trycket så högt att järnpartiklarnaslungas ut i luften där de fortsätter att glöda. Det vi uppleversom ett fyrverkeri i miniatyr är alltså små glödande järnpartiklar.

Inne i den heta pastan kan temperaturen bli så hög som 1500 graderCelsius men att vi fortfarande kan hålla stickan i handen utan att vi bränner oss på de glödande gnistorna beror på att den enskildagnistan i sig är så liten att den snabbt kyls ner i luften.

Pyroteknik är konsten att använda kemiska reaktioner för att framkalla värme,visuella effekter och ljud. Så det vi egentligen upplever när vi tänder tomtebloss är alltså små kemiska reaktioner på en pinne eller helt enkelt pyroteknik i miniatur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet