Foto: NASA/JPLVisa alla (10)
Visa alla (10)

Topplista: Årets mest lästa vetenskapsnyheter 2017

Uppdaterad
Publicerad

Fördomar kring övervikt, de första svenskarna och hur mobilen bäst laddas. Det var några av de mest klickade vetenskapsnyheterna under 2017.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

1. Därför ska du inte skuldbelägga människor med övervikt

Det fungerar inte att säga åt en människa som lider av övervikt att äta mindre och röra sig mer, enligt Erik Hemmingsson, en av Sveriges främsta fetmaforskare. Det finns många överviktiga som kämpar för att gå ner i vikt utan att lyckas.

Bilden är vår egen tolkning av forskarnas resultat Foto: Torbjörn Johansson, SVT (Grafik)

2. De var de första svenskarna 

Den senaste DNA-tekniken visar att de första svenskarna var mörkhyade och hade blå ögon. De var jägare och samlare som vandrade in söderifrån. Men snart fick de sällskap av en ny invandringsvåg från öst. Resultatet blev Europas mest blandade stenåldersbefolkning.

Foto: NASA/JPL

3. Solstorm har nått jorden – starkast på tio år

Det starkaste solutbrottet på tio år nådde jorden i år. Oftast påverkar solstormar inte samhället men kraftiga solexplosioner kan störa satelliter, elnätet och GPS-signaler. Se klippet när en solfläck exploderar.

Foto: Anders Valdsted/TT

4. Forskaren: Madsen verkar inte ha samma tankebanor som andra

Journalisten Kim Walls död har berört många. Men många har också undrat vad som hände i Peter Madsens egenbyggda ubåt i augusti i år. Ser det här ut som en handling av en psykopat? Forskaren i rättspsykologi, Märta Wallinius, hjälpte till att reda ut begreppen.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

5. Därför ska du inte ladda mobilen till max

Många tror att mobilens batteri måste ladda ur helt ibland, men det är fel menar batteriforskare. Däremot är det viktigt att inte ladda batteriet till max jämt, batteriet mår bäst i ett mellanläge på mellan 20 – 90 procent.

Foto: Jae C Hong/TT

6. Efter flera års kamp: nu får Andreas Thörn medicinsk cannabis

Vi rapporterade om ryggmärgsskadade Andreas Thörn, en av de första patienterna i Sverige som fick cannabis utskrivet på recept.

Foto: Jim Cole/TT

7. Experten: ”Meningslöst med mössa mot förkylning”

Föräldrar som tjatar på sina barn om varma kläder mot förkylningar har fel, enligt forskarna. Att vi blir sjuka har helt andra orsaker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

8. Fem egenskaper som leder till lycka

Vad krävs egentligen för att nå lycka och framgång? Forskare har ringat in fem viktiga egenskaper som kan leda till ett lyckligt liv.

Foto: Henrik Montgomery/TT

9. Ny innovation gör tvättmaskiner betydligt lättare

Tvättmaskiner kan var tunga och otympliga, men en ny innovation gör maskinen både lätt och stabil.

Foto: Scorpius film och television AB

10. Vikingakvinnan Kata – en av de första kristna svenskarna

Vikingakvinnan Kata från Västergötland ger en ny bild av hur Sverige kristnades. Fyndet visar på att det skedde tidigare än vad historikerna trott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer