Forskare har undersökt nyfödda barns hjärnor för att se om motion under gravididteten påverkar utvecklingen. Foto: Universite de Montreal

Gravidträning tycks påverka barnets hjärna

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning ska ta reda på om träning under graviditeten kan förbättra den nyfödda bebisens hjärnutveckling.

Allt fler studier tyder på att fysisk aktivitet och träning är bra för barn, vuxna och äldre. Men även spädbarns utveckling tycks påverkas av fysisk aktivitet. Forskare från Kanada hävdar att mammor som tränar regelbundet under graviditeten ger sitt nyfödda barn en fördel.

– Våra resultat visar att bebisar som fötts av mödrar som var fysiskt aktiva under graviditeten har en mer mogen reaktion, det tyder på att deras hjärna har utvecklats fortare. I grunden är det samma fördelar som vuxna får av sin träning, säger forskaren Élise Labonté-LeMoyne.

Tre korta pass i veckan

Forskarna har studerat sammanlagt 18 mammor och barn. Tio blivande mammor ingick i en träningsgrupp som tränade måttligt i tjugo minuter tre gånger i veckan under graviditeten. Det kunde till exempel handla om jogging, cykling, dans eller simning. De övriga åtta kvinnorna tillhörde en grupp som inte tränade.

När bebisarna kommit till världen och var mellan åtta och tolv dagar gamla så undersökte forskarna deras hjärnaktivitet.

– Vi använde EEG för att mäta bebisarnas förmåga att urskilja ljud vilket är en av grunderna för att kunna lära sig och förstå språk. Vi upptäckte att barn till de tränande kvinnorna hade en mer mogen reaktion, säger Élise Labonté-LeMoyne.

Mycket liten förstudie

Med bara tio mammor i försöket går det egentligen inte att dra några slutsatser ännu om det här är något som faktiskt påverkar bebisarnas hjärnutveckling. Men i denna lilla förstudie syns ändå en liten effekt.

Finns frågetecken

Resultaten har inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift utan presenterades tidigare i veckan i San Diego på en stor konferens om neurovetenskap. Ulrika Ådén som är barnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset tycker att hypotesen att träning under graviditeten skulle kunna påverka fostrets välbefinnande är intressant. Men det finns också en del frågetecken kring resultaten.

– Det framgår inte hur grupperna skiljer sig åt när det gäller övriga livsstilsfaktorer. Det skulle därför kunna finnas alternativa förklaringar till att grupperna skiljer sig åt, säger Ulrika Ådén.

Oklar effekt på sikt

De kanadensiska forskarna håller nu på att utvärdera barnens kognitiva, motoriska och språkliga utveckling vid ett års ålder för att se om effekten håller i sig. Men enligt Ulrika Ådén är det inte särskilt sannolikt.

– Det är inte troligt att en sådan effekt håller i sig eftersom de flesta effekter försvinner under barndomen och andra stimuli får mer betydelse, säger Ådén.

Forskarna bakom studien hoppas att resultaten kan fungera som morot för kvinnor att fortsätta vara fysiskt aktiva även under graviditeten. Men de betonar samtidigt att de inte vill skuldbelägga kvinnor som är inaktiva. Skillnaderna består av små variationer inom normalspannet, enligt forskarna.

– Vi säger bara att träning är bra och inget att vara rädd för under graviditeten. Det får dig att må bättre och ger en liten fördel för ditt barns utveckling, säger Élise Labonté-LeMoyne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.