Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av världens högsta träbyggnader, i klippet ovan. Foto: Moelven / Reuters / SVT

Trenden: Världens träbyggnader blir allt högre

Uppdaterad
Publicerad

Världens träbyggnader blir allt högre, en trend som ställer krav på nya kunskaper i konstruktion och teknik.

– Det är som att bygga ett modellflygplan. Man måste tänka på vikter och krafter för att det ska fungera, säger David Olivegren, en av grundarna till företaget Modvion som står bakom det 105 meter höga trävindkraftverket utanför Skara.

Det är vindkraftverkets torn som byggts i trä och målats med en vattentät färg för att skydda mot fukt. På så sätt hoppas ingenjörerna att livslängden för tornet blir lång. Mycket längre än för generatorn och de andra rörliga delarna i vindkraftverket.

– Titta på stavkyrkorna i Norge. De har stått i tusen år hittills och har ingen skyddande färg, säger David Olivegren.

Framsteg

Byggs ett Paris var femte dag

Enligt Magnus Wålinder som är professor i byggnadsmaterial pekar forskningen åt samma håll: Ur klimatsynpunkt är trä det bästa byggnadsmaterialet.

Men idag står byggandet av bostäder för stora delar av klimatutsläppen globalt.

–Det byggs ett nytt Paris var femte dag och det är byggnader främst i stål och betong vilket orsakar enorma koldioxidutsläpp. Trä har den motsatta effekten. Det tar upp kol ur atmosfären och lagrar det, säger Wålinder.

Trä tar mer plats

Att bygga högt i trä är nytt. Oskar Norelius som är en av arkitekterna bakom Sveriges högsta trähus, kulturhuset Sara i Skellefteå, säger att den största utmaningen är att det saknas erfarenhet i branschen. Det kan göra byggprocesserna dyrare när det dyker upp oförutsedda kostnader.

– Brandsäkerheten och akustiken blir annorlunda. Trä tar också lite mer plats. Sen måste man se till att byggnaderna är stabila och inte svajar, för då kan man känna sig sjösjuk, säger Oskar Norelius.

Mycket av det som byggs idag ritades för tio år sedan, när trä inte var lika vedertaget.

– Men nu planeras trähus på 100 meter i Europa. Det finns visioner om att bygga högre än så, men det ligger betydligt längre fram i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet