Sanningens labyrint Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Trots dödsfallen – fortsatt förtroende för läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Sex av åtta patienter har avlidit efter att ha fått en strupe av plast inopererad, utfört av kirurgen Paolo Macchiarini. Tre av dem har opererats på Karolinska – men Karolinska institutet rektor Anders Hamsten har fortsatt förtroende för forskaren och kirurgen. I höstas fick Macchiarini förlängt kontrakt vid KI.

Paolo Macchiarini skapade rubriker världen över när han opererade in den första luftstrupen av plast, som badats i stamceller från patienten. Målet var att vävnad skulle växa över plaststrupen och att den skulle fungera som en riktig luftstrupe.

Karolinska institutets gästprofessor och stjärnkirurg verkade vara på väg att lösa en av medicinens stora problem genom att skapa organ på löpande band.

Macchiarini-skandalen

Rektorn: Har inte fuskat

Men plaststruparna fungerade inte som de skulle. Alla patienter utom två dog och på Karolinska, där tre av de totalt åtta patienterna opererats, började några läkare att ifrågasätta det som pågick. De anklagade Macchiarini för forskningsfusk och för att experimentera på människor.

Karolinskas rektor tycker inte att det har begåtts något fel i Sverige och han står fast vid att Paolo Macchiarini inte har fuskat i sina forskningsartiklar:

– Man har publicerat sina erfarenheter på ett stringent sätt i vetenskapliga tidskrifter, säger Karolinskas rektor Anders Hamsten i kvällens program.

Fakta: Paolo Macchiarini

  • Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini, 57 år, blev världsberömd när han 2011 på Karolinska genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, besådd med patientens egna stamceller. En polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår efter tre transplantationer som Machariani utförde på Karolinska Sjukhuset 2011 och 2012.  Av de tre patienterna är två döda och en av dem i behov av intensivvård.
  • Hösten 2014 anmäldes Machiarini för forskningsfusk. De menade att det saknades etiska tillstånd och vetenskapliga belägg för att de konstgjorda luftstrupar som opererades in skulle utvecklas till en fungerande luftväg med hjälp av patientens egna stamceller. KI:s rektor tog in en extern granskare som gav de fyra läkarna rätt. Trots det valde KI att fria kirurgen efter att det tillkommit ytterligare dokumentation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet