Osäker framtid för den internationella rymdstationen. Här ser vi svenske astronauten Christer Fuglesang (höger) på rymdpromenad med en amerikansk kollega. Foto: NASA

Trump vill privatisera den internationella rymdstationen

Uppdaterad
Publicerad

Trumpadministrationen vill göra det möjligt att kunna sälja delar av ISS (International Space Station). Detta enligt uppgifter från Washington Post som tagit del av ett dokument från NASA.

Vita Huset planerar att stoppa finansieringen av rymdstationen 2025, men tanken är inte att överge den helt och hållet. Istället vill man överföra delar av stationen till den privata sektorn, skriver Washington Post.

– Det här går i linje med Trumps politik. Man vill inte fortsätta lägga pengar på den forskning som bedrivs på rymdstationen, som exempelvis klimatforskning. Jag är verkligen inte förvånad, säger Johan Eriksson, professor i statsvetenskap på Södertörns högskola.

I dokumentet från NASA står det bland annat att trots utebliven statliga finansiering, kommer rymdstationen att fortsätta att kretsa kring jorden efter 2025. Men då bara vissa delar och med kommersiella medel.

Internationellt samarbete

Sedan den första besättningen anlände till ISS år 2000 har verksamheten bedrivits av astronauter från 18 olika länder, däribland Sverige som med Christer Fuglesang fick sin första svensk i rymden och på stationen.

Det största samarbetet har skett mellan USA och Ryssland och stationen har genom åren genomfört forskning om exempelvis klimatet och hur människokroppen påverkas av vistelse i rymden. Något som nu riskerar att upphöra, enligt Johan Eriksson.

– Det verkar finnas ett enormt förakt för vetenskap inom Trumpadministrationen. ISS är en viktig forskningsplattform och tyvärr anser de inte att NASA bör syssla med sådan forskning.

Går det att privatisera en rymdstation?

– Privata aktörer har varit inblandade i ISS tidigare, då i egenskap av underleverantörer. Den typen av samverkan är bra, men att stationen helt plötsligt ska bli affärsverksamhet är nog en dålig idé. Det verkar finnas motstånd från både amerikanska politiker och från industrin, och jag har svårt att se ett samarbete mellan de andra länderna på ISS och privata bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.