Vidar Svensson, 7 månader, tar en tupplur. Foto: SVT

Tupplur ger bebisar bättre minne

Publicerad

Bebisar som får ta en tupplur får bättre minne och inlärningsförmåga än spädbarn som inte fått sova. Det visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.

Under spädbarnsperioden är det mycket som vi ska lära oss. Samtidigt är det den tid i livet då vi behöver sova som mest. Frågan är varför?

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, undersökte forskare från Ruhr-Universität Bochum och University of Sheffield hur tupplurar påverkar bebisarnas minne och inlärningsförmåga. Totalt deltog 216 bebisar som var 6- eller 12 månader gamla.

Tydligt resultat

Barnen fick se på när forskarna tog av och skakade en vante med en liten bjällra från en docka. Detta upprepades flera gånger och sen fick den ena gruppen bebisar sova i minst en halvtimme medan den andra gruppen var vakna. Efter fyra timmar undersökte man om barnen kunde härma rörelserna och ta av vanten och skaka bjällran.

Experimentet visade att de bebisar som fått sova, var de som bäst kom ihåg vad de skulle göra. Resultaten blev ännu tydligare i ytterligare ett test som gjordes efter 24 timmar.

Sömnforskare: Viktigt för inlärningen

Sömnforskaren John Axelsson vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet, tycker att studien är spännande eftersom det i dag bara finns ett fåtal liknande sömnstudier på så här små barn.

– Det här är ju barn som sover väldigt mycket och som tar väldigt många tupplurar och det här visar ju varför de gör det. Sömn verkar vara en viktig faktor för inlärning och för hjärnans utveckling under den här tiden.

Varför är de här tupplurarna så viktiga för minnet och inlärningsförmågan?

– För att vi flyttar vi över minnena från korttidsminnet till långtidsminnet under sömnen och det innebär att minnena sitter mycket starkare och att de sitter kvar över längre tid. Så tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn, framförallt de som har störd sömn och då kan det vara viktigt ända upp i tonåren, säger John Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer