Många mår bra att vistas i naturen. Forskning visar nu att det räcker med två timmar i veckan för att få ett bättre välbefinnande. Foto: TT

Forskare: Bättre att springa i skogen än på ett löpband

Publicerad

Det räcker att du tillbringar två timmar i naturen per vecka för att du ska känna dig friskare överlag. Det visar en stor brittisk studie där man har låtit nästan 20 000 människor göra självuppskattning av sitt välbefinnande.

Vad de två timmarna i naturen gör med oss är inte helt klarlagt, men det kan ha att göra med den friska luften och att vi rör oss mer i skogen.

— Man får mer känslomässiga förmåner om man springer i skogen, istället för på ett löpband inomhus säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet. Han är medförfattare till studien.

Sitta på stubbe

Tidigare forskning har visat att det ger hälsofördelar att bo i gröna stadsområden. Det kan minska riskerna att drabbas av fetma, diabetes typ 2, astma och psykisk ohälsa. Den här studien visar att de som inte har förmånen att bo i det gröna kan kompensera det genom att bege sig ut till naturen.

Dessutom verkar det som om det går bra att vistas i skogen utan att röra på sig, det ger effekt att bara sitta i skogen.

— Det ger ett tillfälle att reflektera på livets gång, få perspektiv och hitta sätt att hantera problem, säger Terry Hartig.

Café eller galleria

Svensk forskning visar också att det finns andra miljöer som kan vara välgörande för oss.

 — Vi har gjort en studie som visar att ett besök på ett kafé, en galleria eller en urban park också kan vara återhämtande, säger Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Hon poängterar att det viktiga är att skapa variationen mellan olika aktiviteter, om du har ett fysiskt krävande jobb så kanske du behöver ägna dig åt något mentalt på fritiden.

— Skapa distans! Välj en miljö som gör dig engagerad utan att ställa krav på de här resurserna som har tröttat ut dig under dagen, säger Helena Jahncke.

Studien publicerades i Scientific Reports.

Vill du veta mer om hur naturen påverkar vår mentala och fysiska hälsa? Se programmet Frisk av naturen i Vetenskapens värld måndag 2 september i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.