Ubåten som tar människan till en helt outforskad plats på jorden

Uppdaterad
Publicerad

Under en kinesisk undervattensexpedition färdades forskare tre tusen meter ned i havsdjupet för att kartlägga mer av jordens allra tidigaste liv.

Under en fem veckors expedition var ett forskarlag med 95 kinesiska forskare ute till havs med ubåten Jiao Long, som kan dyka sju tusen meter ned i djupet.

Vulkanisk aktivitet

Ubåtsbesättningen dök till en enorm bergskedja – Drakfältet – som ligger utanför Madagaskars kust. Här möts tre tektoniska plattor. Den vulkaniska aktiviteten har varit hög i många miljoner år och det finns värdefulla mineraler lagrade på havsbotten.

Kunskap om livets uppkomst

Proverna med mikroorganismer från de hydrotermala skorstenarna kommer att ge mer kunskap om livets uppkomst. Forskarna hittade många livsformer, till exempel krabbor, sniglar och maskar som hittills aldrig påträffats vid hydrotermala öppningar i Stilla havet eller Atlanten. Och de var många fler än man väntat sig. Det öppnar dörren till kunskap om hur djuphavsarter rör sig och fortplantar sig.  

Provtagningar visade sig även vara lika rikt med mineraler som man tidigare trott, vilket innebär att Drakfältet kan bli aktuellt för gruvdrift. 

Följ med 3.000 meter ned till havets djup och se livsformer som aldrig tidigare skådats i Vetenskapens värld på måndag den 5 mars klockan 20.00 eller redan nu på SVTPlay.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.