Aptithormon ökar sexlusten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt att ett aptithormon även påverkar den sexuella aktiviteten. Kunskapen tros kunna leda till nya behandlingar.

Ghrelin, som hormonet heter, frisätts från magsäcken och skickar signaler till hjärnan som stimulerar vår aptit.

Forskare vid Sahlgrenska akademien har nu i försök med möss visat att ämnet även påverkar sexlusten.

Möss som fick tillskott av grehlin ökade sin sexuella aktivitet och sina ansträngningar för att hitta en partner, medan möss som fick grehlinhämmare istället blev mindre intresserade av att föröka sig.

– Det är känt sedan tidigare att ghrelin påverkar de mekanismer som triggas av bland annat mat, alkohol och droger. Vår studie visar nu för första gången att ghrelin även spelar roll för sexdriften, säger docenten Elisabet Jerlhag.

Forskarna menar att det krävs mer studier innan man kan konstatera att effekten är densamma hos människor, men deras förhoppning är att kunskapen ska leda fram till nya behandlingsformer.

– Beroendetillstånd, inklusive sexmissbruk, är ett av våra stora samhällsproblem. Förhoppningsvis kan våra resultat lägga ännu en pusselbit till det arbetet, säger Elisabet Jerlhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.