David Hu tar emot Ig Nobel-priset i fysik för sina experiment kring hur lång tid det tar för ett däggdjur att tömma sin urinblåsa. Foto: Charles Krupa/AP

Urin och ägg vid årets Ig Nobel

Publicerad
Hur man gör ett kokt ägg okokt och en studie av konsekvenserna av hångel var två av vinnarna vid årets Ig Nobel-prisutdelning.

Inatt gick prisutdelningsceremonin för det 25e årliga Ig Nobel-priset av stapeln i Massachusets, USA.

Priser delas ut i en mängd kategorier och runt 1000 åskådare deltog i, och kastade pappersflygplan under, ceremonin.

Bland priserna utmärktes en studie av de biomedicinska effekterna av intensivt kyssande, ett praktiskt test av teorin att alla däggdjur med en vikt om minst tre kg tömmer sina urinblåsor på ungefär 21 sekunder (medan små däggdjur i stället tömmer urinblåsan extremt snabbt) och en teknik för att göra ett kokt ägg okokt.

Inom kort kommer hela ceremonin att finnas tillgänglig på youtube.

Skrattaggregat sen 1991

Den första utdelningsceremonin ägde rum redan 1991. Fyra år senare, 1995, började de även sändas på webben.

Höjdpunkter utöver priserna under ceremonin är bland andra de pappersflygplan som publiken får vika och kasta på vinnarna och ”Miss Sweetie Poo”, som när pristagarna överskrider sin tillåtna tid på podiet avbryter dem med tjat.

Priserna

Visa

Kemi: Ett recept för att göra ett kokt ägg okokt

Fysik: Ett test av den biologiska principen att nästan alla stora däggdjur tömmer sin urinblåsa på 21 sekunder, plus eller minus 13 sekunder.

Litteratur: Upptäckten att ordet ”Huh?” eller en motsvarighet finns i nästan alla språk på jorden.

Management: Upptäckten att många företagsledare utvecklat en förkärlek för risktagande när de råkat ut för en naturkatastrof.

Ekonomi: Bangkoks polisstyrka, som erbjuder sina anställda en ekonomisk belöning när de inte tar emot mutor.

Medicin: Experiment för att studera de biomedicinska effekterna av intensivt kyssande och andra intima aktiviteter.

Matematik: Ett försök att använda matematik för att utreda om och hur Moulay Ismail den blodtörstige mellan 1697 och 1727 blev far till 888 barn.

Biologi: Observationen att höns går som dinosaurier om man fäster en tyngd vid deras stjärt.

Diagnostik: För upptäckten att man kan diagnostisera blindtarmsinflammation med hjälp av mängden smärta som uppstår när man kör över ett farthinder.

Fysiologi och entomologi: För skapandet av ”The Schmidt Sting Pain Index”, genom att låta 25 bin sticka skalans skapare upprepade gånger på olika delar av kroppen.

Se hela listan över årets vinnare här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer