USA-valet: ett spel om vetenskapen

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka ska USA gå till val. Bland allt annat så har vetenskapen nu också blivit en bricka i spelet.

Skolundervisning om evolution, synen på jordens klimatförändringar, forskning om stamceller – frågorna är många där forskarsamhället hamnat i den politiska skottgluggen i USA.

Och nu ska amerikanerna välja både president och ny kongress. Ännu en gång är det alltså dags för en prövning.

– För de flesta människor i USA så är vetenskap en fråga om tro. Man kan välja att tro på den eller inte. Det finns en stor del av befolkningen som har den här annorlunda synen på vetenskap. Det handlar bland annat om ett starkt inslag av religion, säger Merrick Tabor som forskar om amerikansk politik på Stockholms universitet.

Bibelns skapelseberättelse

Och det handlar bland annat om att bibelns skapelseberättelse kommer i konflikt med vetenskapen. En tredjedel av USA:s medborgare tror inte alls på evolutionen utan på någon mer bokstavlig variant av bibelns skapelseberättelse.

– Många människor som är religiösa upplever en direkt konflikt mellan vissa religiösa uppfattningar och vissa så kallade vetenskapliga fakta, som läran om evolutionen, att människan härstammar från aporna. Och det här får då en smittoeffekt där man inte har samma tilltro till vetenskap över huvud taget, säger Merrick Tabor.

”Vi vet inte”

Klimatfrågan är en fråga där amerikaner enligt en färsk studie, i synnerhet republikanska väljare, helt enkelt inte tror på vetenskapen.

I ett klassiskt uttalande från republikanernas kandidat Mitt Romney säger han:

– Min åsikt är den att – vi vet inte vad som orsakar klimatförändringarna på jorden.

Det handlar om USA ska behöva minska på utsläppen från fossila bränslen, och i stället investera i alternativ energi. Ja, säger Barrack Obama. Nej, säger Mitt Romney.

Bara 18 procent tror på vetenskapen

Men att vi inte kan veta om människan orsakar global uppvärmning – det är ett uttalande som skulle få många forskare att skaka på huvudet. Enligt en studie i vetenskapstidskriften PNAS menar hela 97 procent av världens klimatforskare att mänskliga utsläpp av växthusgaser ligger bakom jordens klimatförändringar. Forskarna är alltså rörande eniga.

Men Mitt Romney går definitivt i takt med sina väljare. Enligt en ny undersökning tror bara 18 procent av Mitt Romneys väljare på det som forskarna är eniga om: att de pågår klimatförändringar på jorden som människan orsakar. 58 procent av Romney-väljarna säger i samma undersökning att jordens klimatförändringar ”inte är ett problem”.

Stamcellsforskning på spel igen

– I USA har man inte samma tilltro till vetenskapen som här i Sverige, om man ser till folk i allmänhet. Men det finns samtidigt stora klyftor mellan olika grupper. Folk lever lite i olika världar. USA är ju samtidigt en mycket stark forskarnation, och bland forskare är man till exempel oerhört upprörda på de restriktioner som funnits mot forskning på stamceller, säger statsvetaren Merrick Tabor.

Mitt Romney har tidigare uttalat sig för stamcells-forskning, men numera har han givit vika för den mer konservativa republikanska partimajoriteten. Den vill återinföra president Bushs förbud mot stamcellsforskning, ett förbud som infördes 2001, men som Barrack Obama rev upp när han kom till makten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.