Foto: TT

Vaccin mot klamydia har testats på människor: ”Ett genombrott”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ett vaccin för den sexuellt överförbara sjukdomen klamydia prövats på människor. Resultaten är lovande, säger Björn Herrmann, docent i klinisk mikrobiologi.

– Immunförsvaret har gått igång på ett sätt som gör att man kan förvänta sig ett skydd mot klamydiainfektion.

Det är danska och engelska forskare som genomfört en fas ett-studie, det vill säga en studie på friska människor, vilket Vetenskapsradion först rapporterade om. Björn Herrmann, docent i klinisk mikrobiologi, forskar om klamydia på Akademiska sjukhuset i Uppsala och säger att studien är viktig eftersom det är den första fas ett-studien av ett vaccin för klamydia.

– På det viset är det ett genombrott, säger han till SVT Nyheter.

Han poängterar att det fortfarande är många år kvar tills det skulle kunna finnas ett vaccin på marknaden, men studien av den här vaccinkandidaten har visat på två saker:

– Dels att det inte visat på några skadliga biverkningar, det är viktigt när man går vidare. Det andra viktiga är att immunförsvaret har gått igång på ett sätt som gör att man kan förvänta sig ett skydd mot klamydiainfektion, säger Björn Herrmann.

130 miljoner smittas varje år

Klamydia är den mest förekommande sexuellt överförbara sjukdomen i världen. Varje år smittas omkring 130 miljoner människor världen över, enligt Världshälsoorganisationen, och 30 000-35 000 av dessa är svenskar.

Klamydia kan behandlas med antibiotika, men infektionen ger inte alltid symtom vilket gör det svårt att stoppa smittspridningen. Infektionen kan leda till allvarliga komplikationer, framför allt för kvinnor som kan drabbas av äggledarinflammation, utomkvedshavandeskap och infertilitet.

– Det är viktiga anledningar till att vaccinera, säger Björn Herrmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.