Foto: Scanpix

Alkohol eller cannabis – vad är farligast?

Uppdaterad
Publicerad

Både alkohol och cannabis kan skada din hjärna – men vilken drog är egentligen farligast? Leder legalisering av cannabis till större skador i samhället? Svenska naturvetare går på tvärs med samhällsvetarna.

”Jag tror inte att det är farligare än alkohol” sa USA:s president Barack Obama i en intervju tidigare i år.

Uttalandet gjordes en kort tid efter att delstaten Colorado som första plats i världen släppte marijuana fritt i samhället och skapade en stormig debatt kring jämförelsen mellan cannabis och alkohol.

Men finns det överhuvudtaget vetenskapliga jämförelser mellan de båda drogerna?

Det finns faktiskt forskning som pekar på att cannabis är mindre farligt än alkohol – både för den egna hälsan och för omgivningen. Men dessa studier har fått hård kritik.

Alkohol farligast för samhället

För ett par år sen publicerades en artikel i tidskriften the Lancet som jämförde skadeverkan hos olika droger, däribland cannabis och alkohol.

Slutsatserna som skulle fungera som underlag för framtida drogpolitik och regelverk i Storbritannien, visade att alkohol var långt farligare än cannabis både vad gäller skada för andra och för användaren själv. Den sammanlagda skadeverkan av alkohol var till och med större än heroin och kokain.

Cannabis däremot hade enligt studien lägre skadeverkan för både användare och omgivning än både tobak och alkohol. Tidigare studier av samma forskare visade också hur tobak och alkohol var mer beroendeframkallande än cannabis.

Brister i forskningen

Men många andra forskare är starkt kritiska till jämförelsestudierna, bland annat eftersom den samlade informationen kring just alkoholens effekter på individ och samhälle är mycket större än för cannabis.

Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, har man inte hunnit samla in tillräckligt med underlag kring cannabis för att kunna göra sjyssta jämförelser:

– Självklart skördar alkoholen fler offer, men det har att göra med användningsfrekvensen, många fler människor använder alkohol. Sedan har man även forskat mycket mer på alkohol i det här avseendet, säger Fred Nyberg.

En annan invändning mot de brittiska jämförelsestudierna är att de baseras på insamlad information från 1980-90-talet då cannabis hade avsevärt lägre koncentration av den kemiska substans som utgör själva cannabisdrogen Tetrahydrocannabinol (THC).

Sedan 90-talet har THC-halten fördubblats genom att drogen förädlats.

Enligt Fred Nyberg är det också först på senare år som nya forskningstekniker, som bland annat magnetkamerateknik, gjort det möjligt att djupgående studera de verkliga effekterna av cannabis.

– Marijuanaforskningen har inte kommit lika långt som alkoholforskningen – men det blir mer och mer tydligt att riskerna med cannabis är större än vad man trott, säger Fred Nyberg.

Hälsoeffekterna

Alkoholens negativa effekter på hälsan efter långvarigt och överdrivet drickande är bland annat försämrad tankeförmåga och risk för cancer i levern. Tusentals svenskar dör varje år i alkoholrelaterade sjukdomar som till exempel alkoholförgiftning, enligt Socialstyrelsen.

Långvarigt cannabismissbruk kan också leda till minskad intelligens, men även försämrat minne, lägre koncentrationsförmåga och ökad risk att drabbas av psykiska sjukdomar som schizofreni.

Fram tills nyligen ansågs inte rökning av marijuana kunna orsaka några direkta dödsfall på grund av överdos – men i början 2014 kom den första vetenskapliga studien som visade att två personer faktiskt dött i hjärtattack på grund av för höga halter cannabis i blodet.

För både cannabis och alkohol har forskningen visat att det främst är yngre som tar skada av bruket.

”Jämföra äpplen med päron”

Men enligt beroendeforskare Fred Nyberg går det egentligen inte att göra direkta jämförelser mellan cannabis och alkohol eftersom de beter sig olika när de kommer in i kroppen. Det blir som att jämföra äpplen med päron:

– Alkoholen går via våra endorfiner till hjärnan, cannabis går direkt på hjärnan. Måttliga mängder alkohol ger en belöningseffekt som, om än mer påtaglig, mer liknar den naturliga belöningseffekten som vi får av god mat, sex och fysisk aktivitet. Oavsett vilken effekt det handlar om så är ett gram THC betydligt starkare än ett gram alkohol.

Fred Nyberg tror att de forskningsstudier som kommit de senaste åren kommer försvåra för en eventuell legalisering av cannabis i Europa och samtidigt kommer politikerna i USA troligen bli mer tveksamma till den legalisering som införts på flera håll i USA.

Samhällsvetare för legalisering

Men Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att en legalisering av cannabis vore bra, till och med i Sverige. Han menar att det skulle minska frihetskostnader för individerna och samhällskostnader som fängelseutrymme och polisarbete:

– Den svenska debatten är fördummad. Vi borde lämna den moralistiska hållningen och istället fråga oss hur vi kan minimera kostnaderna, säger Henrik Tham.

För honom är det ointressant om alkohol eller cannabis är farligast, båda är farliga vid överkonsumtion, men nolltolerans och kriminalisering är fel i grunden:

– Människor har rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Vi tillåter ju tobak och alkohol, säger han.

Men detta håller inte beroendeforskare Fred Nyberg med om:

– Nej jag tycker inte att alla har rätt att skada sig själva – det finns något som står över detta – en person som missbrukar skadar inte bara sig själv utan även andra, säger Fred Nyberg.

Enligt kriminolog Henrik Tham och många andra som förespråkar en mer liberal drogpolitik så är fördelarna med en legalisering långt större än nackdelarna eftersom de flesta inte röker marijuana dagligen och inte alls missbrukar eller påverkar sin omgivning negativt.

Ökad tillgång = ökad konsumtion

Sociologiprofessor Bengt Svensson vid Malmö högskola som forskar på narkotikapolitik tror att USA:s president har rätt när han säger att cannabis inte är farligare än alkohol – men han är ändå tveksam till legaliseringen:

– Det kommer leda till ökad konsumtion. De flesta undersökningar pekar på att det finns ett tydligt samband mellan ökad tillgång och ökad användning av cannabis.

Enligt narkotikaexpert Bengt Svensson är det problematiskt med ökad konsumtion av cannabis eftersom det även leder till ökad användning av andra droger.

– Europeiska undersökningar har bland anat visat att 75 procent av alla som röker cannabis blandar ut den med vanlig tobak, säger han.

Det finns heller inga garantier för att den problematiska alkoholkonsumtionen skulle minska för att vi legaliserar cannabis, menar Bengt Svensson.

Källor:

Studien “Sudden unexpected death under acute influence of cannabis” publicerades i tidskriften Forensic Science international 2014.

Studien “Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis” publicerades i The Lancet 2010.

Studien “Development of a rational scale to asses the harm of drugs of potential misuse” publicerades i The Lancet 2007.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.