Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se hur dina förfäder i havet såg ut. Foto: Heming Zhang

Vår förfader var en liten fisk – med käkar

Uppdaterad
Publicerad

En nästan halv miljard år gammal fossil från en käke har grävts upp i Kina. Fossilen ger nu en ledtråd till hur de första djuren tog sig upp på land. Spela videon för att se hur din förfader i vattnet såg ut.  

I små fiskfossil som hittats i södra Kina finns de äldsta fynden av käkar hos ryggradsdjur. Fiskarna, som levde för ungefär 436 miljoner år sedan, är föregångare till 99 procent av alla ryggradsdjur, inklusive människor, hajar och fåglar.  

Pusselbiten ifylld 

Analyser av yngre fossil har visat att käkar hos ryggradsdjur antagligen började utvecklas redan för 450 miljoner år sedan. Fram tills nu har det dock inte funnits fysiska bevis som stärker teorin.

– Hittills har vi inte haft några bra fossil alls av de allra tidigaste kända ryggradsdjuren. Så vi har haft en lucka där vi inte kunnat förstå vad som hände, säger Per Ahlberg, evolutionsbiolog på Uppsala universitet och en av författarna bakom den nya studien.

De nyupptäckta fossilen fyller i en viktig pusselbit i vår evolutionshistoria, eftersom de är nästan 20 miljoner år äldre än de tidigare fynden som gjorts. Resultatet presenterades i Nature.

Stort utvecklingssteg 

Fiskarna som hittades i Kinavar ungefär lika stora som guldfiskar. Käkarnagjorde att fiskarna kunde äta småfisk, maskar och små leddjur,och på så vis bli större. Dessutomutvecklades andra delar av fiskkropparna parallellt med käkarnaunder den här tiden. 

– Hela vår anatomi bygger på innovationer som uppkom då – dels själva käkarna, dels andra helt nödvändiga strukturer, exempelvis fenorna som senare blev fram- och bakben, säger Per Ahlberg.

Den här utvecklingen var i längden en förutsättning för att somliga av fiskarna kravlade sig upp på land för ungefär 370 miljoner år sedan, för att till slut bli de däggdjur, ödlor och fåglar som lever på jorden idag.   

Begravdes i Kina 

Fynden gjordes i Chongqingprovinsen i sydvästra Kina. Attfossilen är så välbevarade beror troligen på sättet de dog på. Djurenblevsannoliktbegravdaväldigt snabbt i ett jordskred ochhanndärförvarkenbli uppätna eller ruttna bort.  

En hastig begravning är oftaen förutsättning som är nödvändig för att organismer ska bli till fossil.  

Ivideon ser du hur våra tidiga förfäder såg ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.