Foto: TT

Varannan tjej känner sig tjock

Uppdaterad
Publicerad

Fixeringen kring kroppen och hur mycket vi väger sprider sig ner i åldrarna. En ny studie bland 8.000 svenska skolbarn visar att varannan 15-årig flicka upplever sig själv som tjock – trots det inte alls stämmer överens med verkligheten. Och var femte 13-årig flicka bantar för att bli smalare.

Det är en oroande utveckling som studien från Folkhälsomyndigheten visar på. Allt fler barn lider av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt.

Folkhälsomyndighetens stora rapport om skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14 visar att trots att flickor och pojkar i åldrarna 11 till 15 år mår allt bättre fysiskt så står det sämre till med den psykiska hälsan. Detta visar sig bland annat genom att allt fler ser på sig själva som överviktiga – trots att det inte finns någon grund för det.

Bara var tionde är överviktig

Varannan 15-årig flicka säger i undersökningen att hon känner sig överviktig. Det ska jämföras med hur BMI, body mass index som är ett mått på vikt i förhållande till längd, ser ut i gruppen. Enligt studien är det nämligen bara 12 procent av de tillfrågade som egentligen lider av övervikt.

Även 15-åriga pojkar upplever sig som tjocka, men där är det 25 procent som säger sig vara överviktiga mot 17 procent som är det.

– Vi ser mycket allvarligt på den här utvecklingen eftersom vi vet att en skev kroppsuppfattning kan leda till en ökad risk för psykisk ohälsa även senare i livet, säger Petra Löfstedt, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Många barn bantar

Allt fler barn och unga säger också att de bantar för att bli smalare. Var femte 13-årig flicka uppger att hon försökt gå ner i vikt, och även bland unga pojkar ökar bantningen.

– Det här är en ny utveckling, att även pojkar bantar allt mer. Det har vi inte sett i tidigare undersökningar, säger Petra Löfstedt.

Undersökningen visar också att de psykosomatiska besvären bland unga flickor ökar och är allvarligare nu än man registrerat tidigare. Närmare 60 procent av 15-åringarna upplever att de har minst två psykiska eller kroppsliga besvär varje vecka, som ont i magen eller svårt att sova.

Folkhälsomyndigheten ska under det kommande året titta närmare på den här gruppen barn och unga för att försöka ta reda på vad som ligger bakom utvecklingen.

Klockan 21.30 kan du chatta om ungas kroppsuppfattning och ätstörningar med psykolog David Clinton. Ställ dina frågor redan nu här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.