Inflammation kan leda till depression

Uppdaterad
Publicerad

Omkring en halv miljon svenskar lider av depression, en allvarlig och till och med livshotande sjukdom. Nu visar ny forskning att en stor del av dessa depressioner kan behandlas med något så oväntat som antiinflammatoriska läkemedel.

De senaste årens forskning kring depressioner och andra psykiatriska sjukdomar har inneburit en omvälvande omsvängning i synen på psykiska besvär. Allt mer pekar nämligen mot att immunförsvaret spelar en stor roll, inte bara för vår kroppsliga hälsa utan även för vårt mentala tillstånd. Inflammationer kan få oss att må dåligt, både fysiskt och psykiskt.

I en ny studie har den amerikanske psykiatrikern Andrew Miller lyckats visa att det kan gå att behandla depressioner med kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel.

– En tredjedel av alla som lider av depression svarar inte på någon behandling med psykofarmaka, säger Andrew Miller, en av de världsledande forskarna på området som nyligen besökte i Sverige.

– Det var dessa patienter vi riktade in oss på. Vi behandlade 60 av dessa patienter med ett läkemedel som annars används vid reumatisk sjukdom.  Det som då visade sig var att de som hade höga nivåer av inflammation i blodet svarade mycket positivt på den här behandlingen, berättar han,

När inflammationen i kroppen trycktes tillbaka med den antiinflammatoriska medicinen förbättrades dessa patienters depressioner mycket tydligt. Alla symptom på sjukdomen minskade rejält, inte minst ångest och oro.

Blodprov kan visa

– Så vitt jag vet är det här den första studien som bevisar detta samband så här tydligt, säger Andrew Miller. Alla depressioner är inte kopplade till inflammation, men en stor del tycks vara det. Vår förhoppning inför framtiden är att ett vanligt blodprov ska visa om en deprimerad patient också lider av inflammation. Det betyder i så fall att vi kan skräddarsy behandlingar och mediciner mycket bättre än idag när psykofarmaka skrivs ut i allt större omfattning till deprimerade.

Att inflammation och stress har en negativ påverkan på vårt immunförsvaret har varit känt länge men Andrew Millers, och även andra forskares studier de senaste åren, pekar på att det även finnas ett samband åt andra hållet, det vill säga att inflammationer kan sätta igång depressioner.

Ingen självmedicinering

Men att försöka medicinera sig själv med värktabletter om man är deprimerad är inget forskarna rekommenderar. De läkemedel som använts i studien är kraftfulla mediciner med en del biverkningar. Inget man själv ska försöka sig på. Istället kan man försöka minska inflammationer i kroppen genom att äta sunt och motionera – det gamla vanliga stalltipset för ett mer hälsosamt liv, både för kropp och själ.

Förtydligande: Tidigare benämndes medicinen som använts i testet som värktabletter, som framgår av texten är det inte en vanlig värktablett utan kraftfulla antiinflammatoriska mediciner som prövats i denna studie. Vi har nu förtydligat i rubrik och ingress.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer