Bilden visar ett exempel på en nebulosa, ett stort moln av gas och rymdstoft, samt i utsnittet ett exempel på de stjärnstoft som upptäckts. Foto: Foto: NASA/W. Sparks/R. Sahai/Janaína N

Världens äldsta material hittat i meteorit

Uppdaterad
Publicerad

Sju miljarder år gammalt stjärnstoft fångat i en meteorit har visat sig vara världens äldsta material, enligt en ny studie finansierad av Nasa. Stjärnstoftet är äldre än både solen och planeten Jorden och avslöjar en babyboom-period i stjärnornas uppkomst.

Trots att meteoriten slog ner utanför den australiensiska staden Murchison för mer än 50 år sedan är det en ny studie vid bland annat Field University i Chicago som gjort upptäckten.

– Det är det äldsta fasta materialet som någonsin har upptäckts, och det säger något om hur hur stjärnor formades i vår galax, säger Philipp Heck, huvudförfattaren bakom studiens publikation i tidskriften PNAS, i ett pressmeddelande.

Riktigt gammalt stjärnstoft

Stjärnstoftet, som består av små korn av kiselkarbid som skapas när en stjärna dör, fastnade i meteoriten och bevarades där till dess att forskarna via avancerad teknik lyckades separera stoftet från meteoriten. Kornen är ovanliga att hitta, och förekommer enbart på fem procent av de meteoriter som faller ner på jorden. Av dem som forskarna kunde separera och undersöka, var de flesta runt 4,5 till 4,9 miljarder år gamla. I jämförelse är solen 4,6 miljarder år gammal, och jorden 4,5 miljarder år gammal.

Avslöjar stjärnors babyboom

Det äldsta fyndet visade sig vara runt hela 7,5 miljarder år gammalt – vilket är det äldsta fasta materialet som någonsin upptäcks på jorden. Studien kunde även visa att en slags babyboom ägt rum, där ovanligt många stjärnor blev till under en period . Huruvida stjärnor bildas i jämn takt eller om det är något som varierar är en fråga som forskare ställt sig länge, och som alltså nu tycks ha fått ett svar.

– Nu har vi tydliga bevis för en period med ökad stjärnbildning i vår galax för sju miljarder år sen med prover från meteoriter. Det är ett av nyckelfynden i vår studie, säger Philipp Heck i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.