Varmkorv och pastej ökar cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel publicerad i British Journal of Cancer.

Ju mer man äter, desto mer ökar risken. I studien ökade risken med 19 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv.

Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas. Denna cancerform är dock relativt ovanlig, varför risken att drabbas fortfarande är förhållandevis liten.

Beor på tillsatser

Det är inte sig i köttet i charkuterivaror, som korv, bacon och leverpastej, som ökar risken för cancer, utan de ämnen som tillsätts för att öka hållbarheten. Exempelvis nitriter. Det säger Susanna Larsson, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

-Risken är dosberoende. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

Den studie som hon presenterar i British Journal of Cancer är en så kallad metaanalys som är en sammanvägning av sju andra studier.

-Eftersom de andra studierna var välgjorda bedömer jag vår studie som mycket tillförlitlig.

I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år, framför allt personer över 65 år. Det är en mycket svårbehandlad cancer.

-Det är bland det värsta man kan få.

Susanna Larsson har tidigare visat att charkuterivaror även ökar risken för en betydligt vanligare cancerform, mag-tarmcancer.

-Om man äter mycket charkuterivaror bör man nog minska konsumtionen.

Även ekologiskt

Konserveringsmedlet nitrit förekommer i de flesta varor som innehåller processat kött, det vill säga charkuterivaror. Medlet ökar hållbarheten och skyddar mot exempelvis botulism, en matförgiftning som kan leda till döden.

Å andra sidan kan nitrit omvandlas till nitrosaminer som kan vara cancerframkallande. Nitrit förekommer även i ekologiska charkprodukter, men är omdiskuterat.

Exempel på produkter som innehåller nitrit är: korv, leverpastej och bacon.

Konsumtionen av korv, pastejer och andra blandade charkvaror har ökat de senaste 20 åren, enligt statistik från Jordbruksverket. 1990 åt genomsnittssvensken 14,7 kilo. 2009 var siffran 17,4 kilo.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.