Varning för solstorm

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har registrerat de kraftigaste solstormarna på solens yta på fyra år. De kraftiga eruptionerna kan störa kommunikationsutrustning och kraftledningar på jorden.

Kinesiska medier har rapporterat om att solutbrottet har orsakat störningar för kortvågsradio i landet. Även i Sverige kan vi ikväll, vid klart väder, få se effekten av solstormarna.

De senaste dagarna har Nasa registrerat flera eruptioner av den kraftigaste sorten, så kallade X-flares. Utbrotten beror på att motsatta magnetfält på solens yta krockar, varvid enorma energimängder frigörs.

Geomagnetisk storm

Eruptionerna skickar ut enorma mängder strålning mot jorden. The British Geological Survey, BGS har utfärdat en varning för att fenomenet geomagnetisk storm kan uppstå.

Geomagnetiska stormar kan orsaka en större aktivitet av norrsken, störa satelliter och påverka kommunikationsutrustning som radar och även radioförbindelser. I vissa fall kan solstormarna påverka kraftledningar och orsaka överbelastningar.

Strömavbrott

1972 slog en geomagnetisk storm ute telefonförbindelserna i den amerikanska delstaten Illinois. 1989 orsakade en solstorm ett strömavbrott som drabbade sex miljoner människor i den kanadensiska delstaten Quebec.

Vid ett tillfälle 1989 blev sex miljoner kanadensare strömlösa efter en magnetisk storm från solen. I månadsskiftet oktober-november 2003 slog en solstorm ut satelliter i omloppsbana.

Farligt

De laddade partiklarna är farliga för allt levande. Men vi är skyddade av jordens magnetfält som böjer undan vågen från oss som lever här. Det är vid polerna det finns möjlighet för partiklarna att ta sig ner närmare jordytan, och då blir det ett vackert skådespel för oss: de vållar nämligen norrsken.

Så den som har klart väder i kväll kanske kan få se ?gröna draperier? på himlen, också på ställen längre söderut i landet.

Solstormar varar vanligen i något eller några få dygn.

Thomas Larsson, Thomas von Heijne

thomas.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.