Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och Northwestern University, Chicago delar med sig av några sömntips. Foto: SVT/TT

Stressen över pandemin bidrar till sämre sömn

Uppdaterad
Publicerad

Vi har under det senaste året levt under stor stress och det har påverkat vår sömn. Under pandemin arbetar många hemma och skillnaderna mellan sovtider på vardagar och helger har suddats ut, vi har i snitt fått mer tid för sömn. Ändå kommer flera rapporter om att sömnen har blivit sämre för många.

Flera studier inriktas nu på våra sömnvanor under pandemin.

– Vi lever i en stressfull situation som är obegränsad i tid, vi vet inte när det tar slut och det påverkar sömnen för många, säger Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och Northwestern University, Chicago.

Samtidigt menar Jonathan Cedernaes att vi sannolikt vänjer oss ju längre tid som pandemin pågår. Det ovanliga blir det vanliga.

– Om vi tittar på framtiden så kan vi spekulera i att en del effekter försvinner, man vänjer sig vid den nya situationen, säger han.

Mer tid till sömn

Jonathan Cedernaes är en av flera forskare i en internationell studie, ICOSS, där effekter på vår sömn under covid-19 studeras. De tittar på faktorer som till exempel ”lockdown”, självisolering och psykisk oro. 

– Även om vi i snitt har fått mer tid för sömn under pandemin så visar studien på en sämre sömnkvalitet för många. Utöver oro och osäkerhet kan en förklaring vara att man får mer tid att ligga i sängen och då ökar risken för att man vaknar oftare, säger Jonathan Cedernaes.

Alla dagar blir lika

Skillnader i sovtider mellan vardag och helg har utjämnats under pandemin. En amerikansk studie, publicerad i Current Biology, tar upp begreppet ”social jetlag”. Det speglar skillnaden mellan hur man sover enligt sin biologiska klocka när man är ledig och ens sovtider när man arbetar.

– Genom att arbeta hemifrån har flera forskargrupper sett att ”social jetlag” har minskat, det vill säga dygnsrytmen på helger och vardagar är mer lika varandra. Det kan ha positiva effekter på vår hälsa. Nu kan fler anpassa alla dagar efter sin biologiska klocka, säger Jonathan Cedernaes.

Våra rutiner störs

Jonathan Cedernaes förklarar att även fast många kan leva mer efter sin biologiska klocka under pandemin så förbättras inte allas sömnkvalitet. När vi inte går till arbetet på morgonen missar vi en chans till solljus.

– Med mindre solljus finns det risk för att vi får sämre dagliga rutiner som till exempel mattider och sådana faktorer kan i sin tur leda till sämre sömn, säger han.

Tupplurar kan vara tecken på sämre sömn

Jonathan Cedernaes menar att det bästa måttet på om man sover bra är att man inte känner sig trött på dagen. Att vakna några korta gånger per natt gör många vuxna även vanligtvis.

– Behöver man plötsligt ta en tupplur mitt på dagen kan det tyda på otillräcklig sömn under natten, men det är också individuellt, avslutar han.

Spela klippet för att höra Jonathan Cedernaes dela med sig av några tips för att förbättra sömnen.

Vill du veta mer om sömn och hur vi kan påverka den? Se Vetenskapens värld: ”Jakten på den goda sömnen” måndagen den 22 mars klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Råd vid sömnproblem

Om du har svårt att sova så har Karolinska institutet tagit fram en broschyr med råd kring sömnproblem till följd av covid-19, för både barn och vuxna. De har lagt särskilt fokus på personer som arbetar inom vården och övriga med ökad arbetsbörda under pandemin. Den finns här. Råden bygger på den europeiska vetenskapliga artikeln i Journal of sleep research.  Råden handlar bland annat om att det är viktigt med rutiner, att sätta av begränsad tid att oroa sig på och förslag på hur man kan distrahera sig under krisen med lättsammare innehåll på sociala medier, som inte är relaterat till pandemin. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa här om hur man kan hantera oro för pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.