Utsläpp från ett kolkraftverk i Gelsenkrichen, Tyskland. Vi människor har ökat på halterna av koldioxid i atmosfären under nästan 200 års tid. Foto: TT Arkiv

Vi har påverkat klimatet i 185 år

Uppdaterad
Publicerad

Klimatuppvärmningen på jorden började långt tidigare än vad som hittills antagits, redan runt 1830. Vid den tiden hade industrialismen inte mer än påbörjats, vilket antyder att klimatet kan påverkas av väldigt små mängder växthusgaser.

Det framgår av en ny studie som publiceras i Nature. Studien har utförts av forskare i Australien och USA.

Under 1800-talets tre första decennier var det i princip bara Storbritannien som på allvar hade industrialiserats, med kol som huvudsaklig energikälla, även om smärre industrier hade byggts upp i vissa begränsade områden i Belgien och Frankrike.

Detta tycks dock ha varit tillräckligt för att ge effekter på klimatet. Enligt den nya studien går det att märka en uppvärmning i Arktis och i de tropiska oceanerna mellan 1827 och 1834.

Tidig temperaturstegring

Cirka 20 år senare, mellan 1847 och 1852, stiger temperaturerna märkbart över hela norra halvklotet, i Europa, Asien och Nordamerika.

Detta var drygt 100 år innan klimatförändringen började uppmärksammas av vetenskapen, och 135 år innan klimatet hamnade på allas läppar.

Forskarnas resultat bygger på rekonstruktioner av klimatet sedan år 1500. De har granskat trädringar, iskärnor och korallrevskärnor och analyserat mängder av klimatsimuleringar.

Fördröjning på södra halvklotet

På så vis kan man slå fast att klimatet på jorden inte förändrades nämnvärt från 1500 till 1800. Jorden befann sig då i en mindre köldperiod, den så kallade Lilla istiden.

Men efter 1830 har temperaturerna mestadels stigit uppåt, och forskarna utesluter att det enbart skulle ha handlat om naturliga variationer.

Intressant nog dröjde det betydligt längre innan uppvärmningen började märkas på södra halvklotet. I Australien och Sydamerika steg inte temperaturerna märkbart förrän runt år 1900.

  • Den nya studien i Nature visar att klimatuppvärmningen inleddes redan runt år 1830. Men det skulle dröja mycket länge innan fenomenet uppmärksammades av forskarna.
  • År 1896 föreslog den svenska kemisten Svante Arrhenius att våra utsläpp av koldioxid kunde resultera i klimatförändringar. Hans hypotes förkastades dock av de flesta.
  • Först på 1950-talet upptäcktes att koldioxid kunde byggas upp i atmosfären, och 1960 slog man fast att halterna ökade. Fast det skulle dröja till 1980-talet innan uppvärmningen började märkas påtagligt med stigande temperaturer över jordklotet. Sedan dess har klimatfrågan varit på allas läppar.

Källa: Scientific American

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer